WikiLeaks publikoval 29 zvukových záznamů z ukradených e-mailů demokratů

Server WikiLeaks zveřejnil zvukové záznamy, které prý hackeři získali z e-mailů ukradených ze serverů americké Demokratické strany. Soubor e-mailů zveřejněný minulý pátek vyvolal zemětřesení na americké politické scéně a vedl k rezignaci šéfky demokratů Debbie Wassermanové Schultzové. Podle amerických expertů stojí za krádeží elektronické pošty Moskva.

Podle týmu Hillary Clintonové má zveřejnění e-mailů serverem WikiLeaks jasný cíl: pomoci jejímu soupeři Donaldu Trumpovi v předvolebním klání. A jako na viníka této manipulace ukazuje na Moskvu, která to ale odmítá. A sám Trump mluví o vtipu.

Nejnovější zveřejnění se podle agentury AP dotýká 29 souborů hlasové pošty, z nichž některé obsahují výroky členů strany, kteří jsou nespokojeni s vlivem Bernieho Sanderse, protikandidáta Hillary Clintonové.

Jeden z nich vznáší námitky proti zařazení Sanderse do programového výboru strany a navrhuje dokonce, aby vermontský senátor nesměl na nominační konferenci promluvit. „Není to demokrat, prosím, zastavte toho člověka okamžitě,“ uvádí anonymní hlas.

Elektronická pošta byla zveřejněná minulý pátek, jen několik dnů před zahájením nominačního sjezdu demokratů. Obsahovala téměř 20 tisíc souborů, vesměs e-maily, které si mezi lednem 2015 a letošním květnem měli vyměnit členové Demokratické strany.