Snaží se Putin dostat do Bílého domu Trumpa? Všechno je možné, míní Obama

Barack Obama nevyloučil možnost, že se šéf Kremlu snaží ovlivnit prezidentské volby v USA. Podle řady amerických činitelů existují důkazy o tom, že se e-mailů demokratů zmocnili hackeři na žádost ruských tajných služeb. Kvůli zveřejnění zpráv serverem WikiLieaks skončila šéfka Demokratické strany. Podle týmu Hillary Clintonové vypustili e-maily Rusové, aby pomohli republikánovi Donaldu Trumpovi. Moskva i Trump to považují za absurdní.

„Všechno je možné,“ prohlásil Obama v rozhovoru pro NBC News. „Donald Trump opakovaně vyjádřil obdiv k Vladimiru Putinovi. A myslím, že Trumpa v Rusku vnímají celkem pozitivně,“ dodal šéf Bílého domu.

Hackeři měli přístup do počítačových sítí demokratů, ale i republikánů zřejmě celý rok. Vniknutí nyní řeší FBI. Vyšetřovatelé se přitom domnívají, že ruské tajné služby stojí za vlnou kybernetických útoků proti politickým organizacím, ale i think-tankům ve Washingtonu.

„Co víme je, že Rusové vnikli do našich systémů – nejen vládních, ale i soukromých,“ konstatoval americký prezident.

Část demokratické elektronické korespondence zveřejnil před pár dny server WikiLeaks, aniž by uvedl zdroj. 

Odcizeno bylo 20 tisíc e-mailů, které si demokraté vyměnili mezi lednem 2015 a letošním květnem. Z úniků mimo jiné vyplynulo to, že Demokratická strana během primárek porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou a naopak očerňovala jejího předního rivala Bernieho Sanderse.

Proti Clintonové pak vyšly do ulic stovky lidí a šéfka strany Wassermanová byla nucena rezignovat. To se stalo krátce před zahájením nominačního sjezdu ve Filadelfii, kde měli demokraté ukázat jednotu.

Načasování publikace e-mailů vyvolalo znepokojení nejen v Demokratické straně, ale i mezi americkými zpravodajci, kteří mají obavy, že se Kreml snaží ovlivnit výsledek klíčových voleb, jež proběhnou v listopadu.

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na demokratickém sjezdu varovala: „Pravdou je, že Trumpovo listopadové vítězství by byl dárek pro Vladimira Putina.“

Moskva i Trump ale mluví o absurdních lživých obviněních. Republikán také zdůraznil, že nemá v Rusku žádné investice.

Americká vláda zveřejnila v úterý nové směrnice pro boj se závažnými hackerskými útoky, které poprvé přesněji definují role Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), ministerstva pro vnitřní bezpečnost a dalších vládních úřadů.

Směrnice se týkají obrany před kybernetickými útoky proti státním institucím i proti privátnímu sektoru. „Upřímně řečeno, jsme uprostřed revolučních změn kybernetických hrozeb, jež jsou stále vytrvalejší, různorodější, častější a nebezpečnější,“ zdůraznila poradkyně Bílého domu Lisa Monaková.

Hacker
Zdroj: Thinstock

Kybernetický prostor je podle ní stále nebezpečnější. Rusko a Čína jsou opovážlivější, schopnost a odhodlání zasazovat destruktivní údery prokazují Írán a Severní Korea.

Za závažný incident je označen útok, který může ohrozit národní bezpečnost nebo ekonomické zájmy USA, zahraniční vztahy, veřejné zdraví či občanské svobody. Rozsah odpovědi bude úměrný síle útoku.