Trumpova metamorfóza: Velkohubý magnát se musí změnit v pana prezidenta

V rozbouřené atmosféře se v Clevelandu schází Republikánská strana, aby do listopadových prezidentských voleb oficiálně vyslala Donalda Trumpa. Ačkoli má Trump díky dostatku delegátských hlasů kandidaturu prakticky jistou, ne všichni členové a vysocí představitelé strany jsou s výběrem kontroverzního magnáta smířeni. Hvězda reality show musí ukázat, že je schopna převzít hlavní roli – tu prezidentskou, ukazuje server CNN na hlavní úkol, který Trumpa v Clevelandu čeká.

Vedení strany sice opakovaně hovoří o nezbytnosti jednoty a nutnosti postavit se za Trumpa v jeho boji proti předpokládané demokratické kandidátce Hillary Clintonové, vzájemná pospolitost ale patrná není.

Miliardář, který vyvolává pobouření kvůli svým nevybíravým komentářům na adresu menšin, žen, přistěhovalců i soupeřů, má prozatím podporu předsedy Republikánské strany Reince Priebuse a po dlouhém otálení i republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. Mnohým vysokým představitelům strany se jej ale podpořit nechce.

Republikánský sjezd v Clevelandu
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Hrozí rozštěpení strany?

V čele opozičního proudu, do kterého byl dlouho řazen i Ryan, je především Mitt Romney. Tento prezidentský kandidát strany z roku 2012, kdy prohrál s Barackem Obamou, prohlásil, že Trumpa nemůže podpořit, protože jednoduše nemůže ignorovat jeho výroky a činy.

Zcela mimo stranický výběr se postavili někdejší prezidenti Bushové. Starší z Bushů v prohlášení uvedl, že se z politiky stáhnul a výjimku učinil jen v případě svého syna Jeba Bushe, který proti Trumpovi neúspěšně kandidoval. George Bush mladší zase oznámil, že do kampaně nijak zasahovat nechce. Postoj obou exprezidentů je výjimečný, neboť dosud všechny dřívější republikánské prezidentské kandidáty ochotně podpořili.

Někteří komentátoři včetně mnohých straníků hovoří o tom, že spor o Trumpa může republikány rozštěpit, a tím proti demokratům oslabit. Vyloučeno stále není ani to, že se část nespokojenců pokusí prosadit svého kandidáta, který by se o křeslo v Bílém domě ucházel nezávisle.

Část konzervativního křídla se před konventem pokoušela změnit pravidla pro vázané delegáty tak, aby jim umožnila hlasovat podle jejich názoru, a ne podle toho, jaký mandát v primárkách dostali. To se jim ale nepodařilo.

Události: V USA začal sjezd republikánů (zdroj: ČT24)

V tomto týdnu pak opozičníci vyzvali dalšího neúspěšného uchazeče o nominaci strany Johna Kasicha, aby se stal alternativním kandidátem. Guvernéra státu Ohio dokonce označili za poslední naději a obrátili se na další nespokojence, aby Kasichovi e-mailem vyjádřili podporu.

Není vyloučeno, že Trump bude během konventu čelit opozici a kritice, s nominací ale v podstatě může počítat. Během kampaně proti Clintonové se však bude muset věnovat i situaci ve straně a nadále pracovat na usmíření s ostatními republikány.

Nový Trump: otec, manžel a člověk se zájmem o ostatní

Je schopen přesunout se z pozice kandidáta, který vypadá jako moderátor televizní reality show, na pozici člověka, jenž má schopnosti zastávat funkci prezidenta Spojených států?
Bill Lacy
dlouholetý člen republikánské strany

Šéf Trumpova volebního štábu předem ujistil, že se prostořeký magnát hodlá před straníky ukázat v jiném světle, než ho znají z dosavadního průběhu kampaně. Místo okázalé přehlídky celebrit má podle něj jít spíš o rodinnou událost, na níž promluví i manželka realitního magnáta a čtyři z jeho pěti dětí.

Trump se chce soustředit na řadové Američany jako hlavní objekty prezidentské politiky a chce hovořit o svých obchodních zkušenostech, osobním životě a schopnosti řešit problémy, konstatoval Manafort. 

Trump přijíždí na sjezd pod tlakem. Musí ukázat větší disciplinovanost, vážnost a střízlivost v úsudku, kterých se mu v předchozí kampani často nedostávalo. „Konvent je jedinou šancí, kde může ukázat, že mu záleží i na něčem jiném, než je jeho vlastní ego. Musí ukázat, že rozumí touhám a obavám svého národa v situaci, kdy se zdá, že se svět vymyká kontrole,“ píše CNN.

  • O Trumpovi budou hlasovat delegáti sjezdu, kterých je oficiálně 2472. V Clevelandu bude i dalších 2300 náhradníků. Podle propočtu AP má Trump jistou podporu nejméně 1543 delegátů, přičemž k nominaci stačí 1237 hlasů.
  • Sjezd se koná od 18. do 21. července v Clevelandu v multifunkční sportovní Quicken Loans Areně, zvané The Q. Cleveland tuto akci hostí již potřetí; poprvé od roku 1936. 
  • Nejdéle se nominační souboj táhl v roce 1976, kdy prezident Gerald Ford porazil svého stranického vyzyvatele Ronalda Reagana až při samotném hlasování na nominačním sjezdu.
  • Republikáni ve většině států USA rozhodují podle systému „vítěz bere vše“, což znamená, že vítěz získá všechny delegáty na nominační sjezd a další v pořadí ani jednoho (oproti tomu demokraté volí většinou poměrným způsobem). Cílem republikánů je tedy určit jasného vítěze, který bude mít podporu celé strany. Kvůli Trumpovi se však řada prominentních republikánů akce v Clevelandu vůbec neúčastní.
  • První republikánský sjezd, který nominoval prezidentského kandidáta, byl svolán v červnu 1856 do Philadelphie. Konvent v roce 1860 pak nominoval vůbec prvního úspěšného prezidentského kandidáta, kterým byl Abraham Lincoln.
  • V Clevelandu se očekává zhruba 50 000 návštěvníků a 15 000 zástupců nejrůznějších médií.