Trump: Pokud má Rusko e-maily z účtu Clintonové, rád bych je viděl

Nejprobíranější konspirační teorii těchto dnů Donald Trump veřejně zpochybnil. Úvahy o ruské krádeži e-mailů a jejich zveřejnění s cílem ovlivnit volby v USA označil republikánský kandidát za přehnané. Vyzval však Rusko nebo Čínu, aby se s interní komunikací Demokratické strany neváhaly pochlubit, pokud ji skutečně vlastní. „Budou v nich špeky,“ glosoval Trump.

V minulých dnech obvinění mířila hlavně k Rusku, které prý může mít až 30 tisíc e-mailů ze soukromého, ale pracovně využívaného účtu Hillary Clintonové. Za to ji FBI pokárala a její počínání označila za nezodpovědné. „Pokud Rusko či Čína nebo jakákoli země tyto e-maily má, budu k vám upřímný, hrozně rád bych je viděl,“ řekl realitní magnát.

  • Server WikiLeaks začal během víkendu zveřejňovat část elektronické pošty demokratů, přičemž ale neuvedl zdroj.

Trump zároveň odmítl spekulace o okolnostech krádeže e-mailů Demokratické strany, které byly zveřejněny v předvečer začátku nominačního sjezdu demokratů. Údajně obsahují důkazy o tom, že stranické vedení dlouhodobě podporovalo Clintonovou na úkor jejího soupeře z primárek Bernieho Sanderse. Konvent, který se tento týden koná ve Filadelfii, nakonec zvolil Clintonovou jako oficiální stranickou kandidátku na prezidentku USA. Nicméně aféra výrazně ovlivnila atmosféru sjezdu.

„Je to přitažené za vlasy, je to směšné,“ řekl Trump o spekulacích, že krádež e-mailů měla pomoci jeho kampani. Dodal, že osobně není přesvědčen, že je za tím Rusko. „Pokud to opravdu provedla jiná země, ukazuje to na její malou úctu ke Spojeným státům,“ uvedl.

Donald Trump a Mike Pence
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Trumpův kandidát na viceprezidenta Mike Pence ve středečním prohlášení sdělil, že pokud je za krádeží e-mailů skutečně Rusko, jak někteří tvrdí, bude čelit důsledkům svého činu. Příslušný důkaz žádá od FBI.

Zástupci Kongresu vyzvali Bílý dům ke zveřejnění informací z tajných služeb

Skupina čelných zástupců kongresu nyní vyzvala Bílý dům, aby odtajnil a zveřejnil jakékoli informace, které mají zpravodajské služby k dispozici ohledně hackerského útoku na servery Demokratické strany.

„Vzhledem k závažné povaze tohoto útoku a k faktu, že se nakonec může prokázat státem podporovaný pokus manipulovat prezidentskými volbami, věříme, že je na místě zvýšená míra transparentnosti,“ napsali v dopisu prezidentu Baracku Obamovi senátorka Dianne Feinsteinová a poslanec Sněmovny reprezentantů Adam Schiff.

Karikatury dvou uchazečů o Bílý dům
Zdroj: Reuters

Zástupci volebního štábu Hillary Clintonové Trumpovy výroky rozhořčeně kritizovali. „Je to vůbec poprvé, co prezidentský kandidát aktivně povzbuzuje cizí mocnost, aby prováděla špionáž proti jeho politickému soupeři. Není to řečeno obrazně, je to prostě fakt. Není už to jen podivínství nebo politika, je to otázka národní bezpečnosti,“ uvedl v prohlášení poradce Clintonové Jake Sullivan.

Tvrdými slovy odsoudil údajnou ruskou účast na aféře nejvýše postavený republikán, šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Rusko je globální hrozba vedená vychytralým padouchem. Putin by se měl našich voleb stranit,“ konstatoval Ryan, který se od Trumpových slov distancoval.