Masakr v Istanbulu: Většina z 41 obětí jsou Turci

Útok na letiště v Istanbulu: 41 mrtvých a přes 200 zraněných (zdroj: ČT24)

Počet obětí atentátu na Atatürkově letišti v Istanbulu vzrostl na 41, dalších 240 lidí je zraněných. Koordinovaný útok mohli mít na svědomí lidé napojení na Islámský stát či jím inspirovaní. Shodují se na tom bezpečnostní experti podle dosud známých znaků atentátu a jeho průběhu. Celkem tři muži přijeli taxislužbou vyzbrojeni zbraněmi a náložemi – oboje o několik chvil později použili.

Turecké úřady zatím uváděly 36 obětí. Ty již identifikovaly a mezi nimi je 23 Turků. Mezi cizinci je pět Saúdů, dva Iráčané, Tunisan, Uzbek, Číňan, Íránec, Ukrajinka a Jordánec. Identifikace dalších těl stále probíhá.

Naprosto nedoporučujeme v Turecku navštěvovat místa, jako jsou Ankara a jihovýchodní část země při hranicích se Sýrií. V Istanbulu nabádáme naše občany, aby dbali všech bezpečnostních opatření.
Lubomír Zaorálek

Český premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že mezi mrtvými nejsou žádní Češi. Pokud jde o zraněné, ambasáda situaci zjišťuje. V současnosti se na tureckém území může nacházet zhruba 6 až 7 tisíc Čechů, uvedl mluvčí asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Svědci tvrdí, že jeden z útočníků v odletové hale hlavního istanbulského mezinárodního letiště střílel z automatické pušky. Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag již dříve uvedl, že atentátníci kolem sebe rozhodili také několik granátů a do povětří se vyhodili, když na ně začali střílet policisté a ostraha letiště. K útoku došlo v příletové hale, která je v přízemí mezinárodního terminálu.

„Dosud víme, že útočníci zahájili palbu a až poté se sami odpálili,“ řekl přítomným novinářům turecký premiér Binali Yildirim s tím, že v pozadí útoku je zřejmě Islámský stát. Právě volba cíle, koordinace, využití zbraní i výbušnin tomu podle odborníků nasvědčují.

Kromě IS jsou s nedávnými útoky v Turecku spojováni také kurdští separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK). Spojení radikální kurdské organizace s tímto incidentem by ale bylo překvapivé – PKK se totiž nejčastěji soustředí na bezpečnostní nebo armádní cíle.

Na letišti vypukl po explozích zmatek, vyděšení lidé prchali z odbavovací haly a na místě zasahovaly nejméně dvě desítky sanitek a množství policistů. Podle televizních záběrů pokryly okolí výbuchů prach a rozbité sklo.

Svědek útoku Paul Roos řekl agentuře AP: „Přesouvali jsme se z příletové haly k odletové, na eskalátoru jsme najednou uslyšeli střelbu. Pohyboval se tam muž oblečený v černém a měl v ruce pistoli.“

Turecké aerolinie zrušily na 340 středečních letů, které měly přistát či odlétat z Istanbulu. Mezi Prahou a Istanbulem byly na dnešek původně plánovány tři zpětné spoje společnosti Turkish Airlines. „Odpolední, který měl přiletět ve 13:40 a odletět zpět do Turecka ve 14:35, byl zrušen,“ řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Česká policie navýšila hlídky na letištích v Praze, Brně a Ostravě. 

Tragédie navzdory důkladné ostraze

Vyšetřovatelé se teď soustředí na to, jak útočníci prošli až do budovy, která je hlídána bezpečnostními kontrolami včetně rámů. „Nebylo tu žádné bezpečnostní selhání. To, že sebevražední útočníci měli také zbraně, jen přispělo ke zvýšené citlivosti celé situace. To je třeba brát v úvahu,“ uvedl Binali.

  • Dle loňské statistiky 11. nejvytíženější letiště na světě, v rámci Evropy na třetím místě.
  • V roce 2015 přepravilo téměř 62 milionů lidí.
  • Letiště zahrnuje dva hlavní terminály: jeden menší a starší pro domácí lety, druhý větší a modernější pro mezinárodní účely.
  • Před vstupem do mezinárodního terminálu jsou bezpečnostní rámy i další kontroly.
  • Letiště je vzdáleno zhruba 24 kilometrů od centra Istanbulu.
obrázek
Zdroj: ČT24

V době útoku na letišti podle tureckých médií přistávalo letadlo s albánským premiérem Edim Ramou. Rama byl poté se svým doprovodem v pořádku převezen do oficiálního místa pobytu. Úterní večerní linka společnosti Turkish Airlines z Prahy přistála v Istanbulu ten den po 22:00 SELČ, tedy po sebevražedném útoku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že cílem útoku bylo prolitím nevinné krve oslabit Turecko. Mezinárodní společenství vybídl ke společnému boji proti terorismu. Útok na letiště v úterý „co nejostřeji“ odsoudil Bílý dům, který ujistil Turecko o své podpoře. Prezident Barack Obama vyjádřil v telefonickém rozhovoru s Erdoganem tureckému lidu soustrast.

Vyšetřování místa útoku
Zdroj: Reuters

Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý řekl, že Evropa musí kvůli boji s terorismem posílit spolupráci mezi jednotlivými členskými státy. Masakr odsoudili také francouzský prezident Francois Hollande a šéf OSN Pan Ki-mun, který v této souvislosti hovořil o teroristickém činu. Podobně se zachovali třeba německá kancléřka Angela Merkelová i ministr vnitra Thomas de Maiziére. V lednu bylo při jiném sebevražedném útoku v Istanbulu zabito 12 Němců.

Útok odsoudil také ruský prezident Vladimir Putin, který telefonoval tureckému protějšku Recipu Erdoganovi. Oba prezidenti jsou podle Ankary odhodláni zlepšit vztahy a bojovat proti teroru. Už v pondělí projevil pro změnu Erdogan vstřícný krok, když se v dopise omluvil za listopadové sestřelení ruské stíhačky nad tureckým územím.

Alexander Vondra (ODS) v pořadu Devadesátka ČT24 prozradil, že si myslí, že za útok na Turecko může sponzorství. „Jednou z mých hypotéz je, že Turkish Airlines jsou jedním z hlavních sponzorů fotbalového EURA a ve Francii jsou bezpečností opatření mimořádně velká. Proto si teroristé vybrali Turecko,“ řekl.

Vojenský expert rekonstruuje Istanbul: Atentátníka měli „vypnout“ – zabít ho (zdroj: ČT24)

Nora Jurkovičová z Generálního konzulátu České republiky v Istanbulu prozradila, že v současné době je Istanbul místem s výrazně zhoršenou bezpečnostní situací. „Život tu jde dál, všechna muzea jsou otevřená. Určitě bychom ale doporučili seznámit se před každou cestou s informacemi ministerstva zahraničí,“ poradila.

Devadesátka ČT24 a Alexandr Vondra k tureckých útokům (zdroj: ČT24)