Erdogan se v dopise omluvil Rusku za sestřelení stíhačky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v dopise omluvil ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za loňské sestřelení letadla na syrsko-turecké hranici.  Prohlášení je překvapivé, protože Ankara se dosud za listopadový incident odmítala omluvit, což jen zesilovalo kritiku Moskvy.

Erdogan podle Peskova v dopisu vyjádřil zájem na urovnání situace spojené se smrtí ruského pilota, který byl po sestřelení letadla zabit. „Hlava tureckého státu v poselství vyjádřila svou hlubokou soustrast příbuzným ruského pilota a prohlásila 'promiňte',“ konstatoval podle ruské agentury Peskov.

Událost z konce listopadu výrazně zhoršila rusko-turecké vztahy. Šlo o první podobný incident, při kterém členská země NATO sestřelila ruské letadlo. Ankara tehdy oznámila, že ruské letadlo navzdory několika varováním nepovoleně proniklo do vzdušného prostoru Turecka. Proto musela konat.

  • Rusko proti Ankaře vyhlásilo přísné sankce, turistický ruch mezi oběma zeměmi, z ruské strany tradičně velmi silný, na několik měsíců ustal. Zastaven byl i dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska.
obrázek
Zdroj: ČT24

Zatímco velitelství Aliance hájilo turecký zákrok jakožto ochranu vlastního území, Rusko řeči o narušení tureckého vzdušného prostoru odmítalo. Turecká armáda uvedla, že letoun varovala desetkrát během pěti minut. Do operace byly podle ní zapojeny dvě stíhačky F-16.

Ankara si své letecké území úzkostlivě chrání už delší dobu. Nejvážnější krize v tomto ohledu přišla na začátku října. Tehdy se Ankara ohradila proti dvojímu proniknutí ruských letadel nad turecké území během jediného víkendu. Rusko tehdy ujistilo turecké představitele, že narušení bylo ojedinělou chybou, která se nebude opakovat.

Vladimir Putin s Recipem Erdoganem
Zdroj: Reuters

Pilot letadla se stihl katapultovat, ještě při sestupu s padákem ho však podle všeho zastřelil jistý muž. Toho podle tureckých médií policie letos v březnu dopadla na jihu Turecka. Zatčení se odehrálo v jedné restauraci a strážci zákona spolu s Çelikem zatkli dalších 13 či 14 mužů. Všichni prý donedávna bojovali v Sýrii.

Nyní vyšla najevo zpráva, že byl domnělý vrah pilota z vězení propuštěn. Jeho stíhání ale běží dál a nesmí opustit zemi. Začátkem května turecká prokuratura rozhodla, že Çelika ani další podezřelé nebude kvůli zabití pilota dál stíhat. Muž však zůstal ve vazbě kvůli obvinění z ilegálního držení zbraně.

Moskva si kladla tři podmínky pro normalizaci vztahů s Ankarou: Turecko se omluví za sestřelení ruského letadla, dopadne a potrestá viníky a poskytne Rusku odškodnění.