Rakouským kancléřem bude dosavadní šéf drah Christian Kern

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern.  Na výběru padesátiletého manažera se shodly špičky sociální demokracie. Jeho nominaci by měly oficiálně oznámit v pátek. Kern ve funkci nahradí Wernera Faymanna, který překvapivě odstoupil začátkem týdne. Prezident Heinz Fischer by podle agentury DPA mohl Kerna jmenovat kancléřem už příští středu.

Kern se ve Vídni sešel s prozatímním předsedou sociální demokracie Michaelem Häuplem a mediálním manažerem Gerhardem Zeilerem, který byl jedním z dalších kandidátů na šéfa rakouské vlády. Po schůzce dal Zeiler najevo, že se o post ucházet nebude. Jediným kandidátem tak zůstal Kern, pro něhož už se stejně vyslovila velká většina zemských organizací sociální demokracie.

Werner Faymann opustil všechny funkce kvůli ztrátě podpory části členů sociální demokracie (SPÖ) po nezdaru stranického kandidáta v prvním kole prezidentských voleb. Vedení vlády dočasně převzal předseda koaličních lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehner.

Lidovci, se kterými bude ještě Kern jednat, se zatím ke spekulacím o možných kandidátech na kancléře nechtěli příliš vyjadřovat, stanovili si ale trojici podmínek pro pokračování ve vládě velké koalice. Ta nejdůležitější se týká udržení restriktivní migrační politiky. 

Do povědomí širší veřejnosti se dostal v létě 2015, když vypravil na maďarské hranice speciální vlaky, aby uprchlíci mohli cestovat dál do Německa. Několikrát prohlásil, že hodlá třídit lidi podle toho, jestli mají nebo nemají lístek, ne podle původu. Pro mnohé to bylo jasné ideologické stanovisko, které od Wernera Faymanna postrádali.
Anna Durnová
politoložka, Vídeňská univerzita

Padesátník, který by měl převzít také vedení sociální demokracie, nepřichází za jednoduché situace. SPÖ je v krizi, k níž výrazně přispěl propad jejího kandidáta Rudolfa Hundstorfera ve volbách hlavy státu. Hundstorfer získal jen jedenáct procent hlasů a výrazně zaostal za vítězem prvního kola Norbertem Hoferem z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Právě ta by také pravděpodobně vyhrála, pokud by se nyní v Rakousku uskutečnily předčasné parlamentní volby. I proto je podle komentátorů v zájmu jak sociálních demokratů, tak lidovců pokračovat v koaliční vládě. Očekávají se přitom změny na některých ministerských postech.

Christian Kern se narodil 4. ledna 1966 ve Vídni, kde se také věnoval mediálním studiím. Poté pracoval jako novinář nebo asistent sociálnědemokratického státního tajemníka pro veřejnou službu Petera Kostelky. Zkušenosti má i z rakouské energetické společnosti, rakouské dráhy vede od roku 2010.

Studio ČT24: Rakouským kancléřem bude Christian Kern (zdroj: ČT24)
Vydáno pod