Šéf rakouské vlády Faymann končí, dočasně ho nahradí vicekancléř

Rakouský kancléř Werner Faymann rezignoval na všechny své funkce - demisi v podvečer předal do rukou prezidenta. Důvodem je debakl kandidáta sociálních demokratů v prvním kole prezidentských voleb. Faymann ohlásil své rozhodnutí odstoupit z čela sociální demokracie (SPÖ) i z kancléřské funkce po setkání se zemskými představiteli strany. Dočasným šéfem vlády se stal dosavadní vicekancléř a předseda koaličních lidovců Reinhold Mitterlehner.

V době velkých výzev je třeba mít plnou podporu, ale tato podpora byla ztracena, řekl Faymann na vysvětlenou novinářům s tím, že „pouhá většina nestačí“. Zároveň poděkoval všem, kteří mu vyjádřili důvěru. 

Faymann byl ve funkci od roku 2008, v posledních dnech ale čelil silnému tlaku kvůli neúspěchu sociální demokracie v prvním kole prezidentských voleb. V něm s velkým náskokem zvítězil kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer. Spolu s ním postoupil do druhého kola kandidát zelených Alexander Van der Bellen.

Hofer už se nechal slyšet, že v případě celkového vítězství by tlačil na rozpuštění parlamentu a předčasné volby – právě jeho strana má totiž vysoké preference. 

Rakouský prezident má poměrně široké pravomoci. To, že je v posledních 70 letech hlavy státu příliš nevyužívaly, je dáno tím, že to byli vždy muži nominovaní jednou či druhou vládní stranou a vždy úzce spolupracovali s vládou. Norbert Hofer by se snažil všemi možnými prostředky vládě přidělávat problémy.
David Miřejovský
Zpravodaj ČT

Začátkem roku Faymann také ustoupil kritice konzervativního partnera v koalici a omezil počet žadatelů o rakouský azyl na maximálně 90 tisíc. Následně se ale do něj opřely třeba odbory nebo mládežnická organizace SPÖ. 

Faymann nejprve podpořil politiku otevřených dveří pro uprchlíky po vzoru německé kancléřky Angely Merkelové. Rakouská vláda následně podle něj zjistila, že vývoj je neudržitelný, zavedla kontroly na hranicích a stanovila limit na počet žadatelů o azyl.

Právě migrační krize přispěla k Faymannovu pádu. O změně rozhodla nespokojenost s vládní politikou, k níž se jako katalyzátor přidalo téma migrační krize, napsal deník Standard. Své sehrála rostoucí nezaměstnanost a hádky ve vládní koalici.

Werner Faymann
Zdroj: Reuters

Menší skvrnou na Faymannově politické pověsti byla takzvaná inzerátová aféra. Faymann v ní čelil podezření, že si ještě jako ministr dopravy nechal od státních drah ÖBB a státní dálniční společnosti Asfinag zaplatit reklamu v několika rakouských bulvárních listech. Úřady nakonec žádost o vyšetřování stáhly.

Vedení strany by se měl přechodně ujmout vídeňský starosta Michael Häupl, napsala agentura APA. Na dnešní odpoledne je plánována schůze vedoucích představitelů sociálních demokratů, která by měla předání funkce potvrdit.