Za výbuch chemičky v texaském Westu může žhář

Výbuch chemičky v texaském Westu, při němž v roce 2013 zahynulo 15 lidí, zapříčinil žhář. Oznámil to americký Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF), který se případem zabývá. Vyšetřování případu stále pokračuje, nikdo nebyl zadržen. Úřad vyhlásil odměnu ve výši 50 000 dolarů (zhruba 1,2 milionu korun) za informace, jež povedou k objasnění tohoto zločinu. Ve Westu žije početná komunita českých krajanů.

„Požár byl kriminálním činem,“ citoval portál kwtx.com vyšetřovatele FTA Roberta Eldera. K tomu závěru úřad dospěl poté, co vyslechl více než 400 lidí, prohledal místo tragédie a prověřil fotky a další důkazní materiály.

Oznámení ATF je vůbec první, které se zmiňuje o příčinách exploze. Dosud vyšetřovatelé neuváděli, co způsobilo požár, kvůli kterému vybuchly zásoby 40 až 60 tun dusičnanu amonného. Tato směs, kterou firma dodávala farmářům v regionu jako hnojivo a který se používá i k výrobě výbušnin, byl uskladněn v dřevěné budově bez protipožárního systému, uvedl už v roce 2014 úřad pro bezpečnost v chemických zařízeních.

Výbuch továrny na hnojiva v Texasu
Zdroj: EPA/LARRY W. SMITH/ISIFA

Výbuch si podle vyšetřovatelů vyžádal tolik obětí, protože hasiči, kteří k požáru přispěchali, nebyli obeznámení se situací na místě a očividně nevěděli, že by tam mohl být výbušný dusičnan amonný. Dvanáct z 15 obětí byli právě hasiči a dobrovolníci, kteří jako první přijeli požár likvidovat.

Zhruba dvacet minut poté, co vypukl požár, továrna explodovala. Výbuch byl natolik silný, že způsobil otřesy půdy o síle 2,1 stupně. „Bylo to, jako kdyby bouchala atomová bomba,“ řekl televizi CNN starosta Westu Tomy Muska. Exploze zničila stovky domů a způsobila kráter 30 metrů dlouhý a tři metry široký. 

obrázek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod