Jedna z největších tragédií - přeplněná loď zřejmě stáhla ke dnu 500 běženců

Při jedné z největších tragédií ve Středozemním moři zahynulo zřejmě až 500 migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy za lepším životem. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zachránění běženci tvrdí, že pašeráci naložili uprostřed moře osoby z menších člunů do větší lodě, přičemž plavidlo tak přeplnili, že se potopilo.

Neštěstí, k němuž došlo mezi Libyí a Itálií, přežilo 41 lidí - 37 mužů, tři ženy a jedno tříleté dítě, uvedl UNHCR. Imigranty zachránila obchodní loď. Jsou mezi nimi Somálci, ale také Etiopané, Egypťané a jeden Súdánec. Všichni byli dopraveni do řeckého přístavu Kalamata na Peloponésu.

Neštěstí je podle agentury AFP patrně jednou z nejhorších tragédií v oblasti v rámci nynější uprchlické krize. Před rokem se při havárii u libyjských břehů utopilo pravděpodobně přes 800 lidí.

Záchrana uprchlíků ve Středozemním moři
Zdroj: Marina Militare/Reuters

Už 180 tisíc lidí se letos pokusilo dostat na starý kontinent přes moře, dosud zemřelo asi 800 lidí, minulý rok to byly čtyři tisíce. Po uzavření hojně využívané balkánské trasy uvázlo v Řecku přes 50 tisíc lidí.

Dohoda mezi Ankarou a Bruselem o vracení běženců do Turecka řadu lidí odradila, o něco větší ruch tak nyní panuje právě na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie. Italská pobřežní stráž v minulém týdnu ve Středozemním moři zachránila přes dva tisíce běženců.

Vracení uprchlíků do Afriky se zatím nekoná – třeba v Libyi panuje chaos a migranti by se mohli stát terčem palby. Evropská unie chce do budoucna posílit spolupráci s africkými zeměmi – hlavně uzavřít více readmisních dohod.