Šéf sil NATO v Evropě: Radikálové z IS se mezi uprchlíky „šíří jako rakovina“

Kvůli bojovníkům Islámského státu (IS), kteří se snaží dostat na Západ spolu s masivní uprchlickou vlnou, roste v Evropě i USA teroristická hrozba. V americkém Senátu to prohlásil velitel NATO v Evropě – generál Philip Breedlove. Podle něj se s migračním tokem snaží splynout rovněž zločinci a zahraniční žoldnéři. Uprchlickou vlnu využívá Moskva a Asadův režim, které se snaží destabilizovat NATO a Evropskou unii, varoval generál.

Islámský stát se v rámci migrační vlny „šíří jako rakovina“ a volí evropskou cestu s ohledem na minimální odpor. Ohrožuje tak bezpečnost evropských národů i Spojených států, prohlásil Breedlove.

„Myslím, že k uprchlické vlně musíme přistupovat tak, že je výhodná pro ty, kteří se nám snaží ublížit,“ konstatoval Breedlove. Generál současně věří, že IS myslí vážně své hrozby ohledně útoku na Západ.

Riziko je tu významné. Pokud se do Evropy dostávají lidé, o kterých nemáme žádný přehled, k jakému cíli byli vysláni do Evropy, tak se může stát, že se tu budou etablovat skupiny různých teroristických organizací. Ve vhodnou dobu budou aktivovány a může dojít k tragédii podobné té ve Francii.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR
Uprchlíci
Zdroj: ČTK/DPA/Michael Kappeler

Breedlove v Senátu uvedl, že situaci v Sýrii „výrazně zhoršila“ vojenská operace Ruska. Navzdory svým veřejným prohlášením prý Rusko učinilo v boji s Islámským státem jen málo a místo toho se jen snaží posílit pozice prezidenta Bašára Asada.

Migrace jako zbraň v rukou Ruska

Rusko a Asad zneužívají migrace jako zbraně proti evropským strukturám ve snaze podlomit evropské odhodlání, varoval generál. Odkázal na užívání ruských neřízených střel, které nemají vojenský význam a jen terorizují civilisty. Jediným cílem těchto zbraní je podle Breedlova „vyhnat lidi na cestu“ a vytvářet problémy ostatním státům.

Lidé, kteří ze Sýrie a Iráku prchají v důsledku války a akcí IS, jsou podle Breedlova „legitimní“ uprchlíci. Snaží se uniknout občanské válce, teroristům a neodpovědným režimům. Tato situace se ale prý v posledních měsících změnila. „Zločinci, teroristé a vracející se cizí žoldnéři jsou zřetelnou součástí každodenní uprchlické vlny do Evropy,“ citovala amerického generála agentura AP.

Mezi nejohroženější země patří ty, v nichž žije větší muslimská komunita, poznamenal generál Jiří Šedivý. „(V Evropě) to platí o Francii, Velké Británii, Německu, Rakousku, Belgii nebo Holandsku. To jsou státy, které měly již v minulosti poměrně velkou menšinu ze severní Afriky,“ konstatoval Šedivý.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obavy tlumočené Breedlovem už v USA vedly ke snahám omezit zákonem počty syrských a iráckých přistěhovalců mířících do země. Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který ukládal FBI, aby prověřovala a kontrolovala každého běžence z těchto zemí, než vstoupí na americkou půdu.

Senát ale v lednu zákon zablokoval s argumentem, že je důsledkem výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa k zastavení veškeré muslimské migrace.

Breedlove: Washington musí poslat do Evropy víc vojáků

Spojené státy se dvacet let marně snažili udělat z Ruska partnera, řekl také v Senátu Breedlove. Washington podle něj už nemá v Evropě dostatečnou vojenskou sílu, aby čelil „probuzenému a agresivnímu“ Rusku.

USA proto potřebují v Evropě více vojáků, zdůraznil Breedlove. Od dob studené války se jejich počet na kontinentu snížil z půlmilionového maxima na dnešních 62 tisíc.