Republikáni tlačí na Obamu, aby nechal jmenování Scaliova nástupce na novém prezidentovi

Po smrti vlivného konzervativního člena Nejvyššího soudu USA Antonina Scalii hrozí vážný politický spor. Podle zvyklostí by o nástupci měl rozhodnout prezident Barack Obama, republikáni ale důrazně žádají, aby tuto pravomoc nechal na svém nástupci. Devítičlenný soudní sbor může výrazně zasahovat do řešení klíčových problémů země od manželství homosexuálů až po financování volebních kampaní.

Scaliův nástupce může sehrát rozhodující roli při neshodách mezi liberálními a konzervativními soudci – protože mandát soudců Nejvyššího soudu je doživotní, Obamova volba by ovlivnila právní prostředí USA po celou příští generaci.

Prezident dal najevo, že jmenováním nového soudce se bude zabývat od příštího pondělí, kdy začíná nová schůze Senátu. Jmenování proběhne „v náležitém termínu“, oznámil Bílý dům. Za možného kandidáta v pondělí média označují soudce washingtonského odvolacího soudu Sri Srinivasana, jehož volbu předloni v Senátu jednomyslně podpořili demokraté i republikáni. Obama podle agentury AP možná počítá s tím, že dřívější podpora, kterou Srinivasanovi poskytli republikánští senátoři, jim nyní znemožní volbu zablokovat.

Doplnění Nejvyššího soudu USA bezprostředně ovlivní kampaň k letošním prezidentským, ale hlavně senátním volbám, shodují se americká média. V nich budou demokraté na podzim obhajovat deset a republikáni 24 křesel ve stočlenné horní sněmovně. K tomu, aby demokraté obnovili v Senátu většinu, ztracenou ve volbách před dvěma lety, potřebují získat navíc pět mandátů.

Antonin Scalia
Zdroj: ČTK/AP

Vedení Demokratické strany je podle agentury Reuters přesvědčeno, že pokud republikáni v Senátu jmenování Scaliova nástupce zablokují, nemohou v senátních volbách uspět. „Nemyslím, že jim voliči něco takového odpustí,“ prohlásil v televizi CNN demokratický senátor Patrick Leahy. Vůdce republikánské senátní většiny Mitch McConnell je naopak přesvědčen, že nového soudce by neměl jmenovat Obama, ale až jeho nástupce, „ať to bude kdokoli“.

Oba tábory se tak podle Reuters shodují prakticky v jediném: souboj o Scaliova nástupce je novým předvolebním tématem a zvýší zájem voličů o senátní i prezidentské volby. Důsledkem bude vyšší volební účast.

Scaliova smrt má potenciál ovlivnit životy mnohých. Nejvyšší soud čekají na jaře přelomové verdikty - pozitivní diskriminace, potraty nebo osud pěti milionů ilegálních přistěhovalců. S uvolněným místem zůstává poměr čtyři konzervativci versus čtyři liberálové.

Scaliova smrt proti sobě ostře postavila republikány a demokraty (zdroj: ČT24)