V USA zemřel vlivný konzervativní soudce, Obama může posunout zemi doleva

Ve Spojených státech zemřel v 79 letech soudce Nejvyššího soudu Antonin Scalia, jeden z nejkonzervativnějších členů tohoto sboru, který má velký vliv na život Američanů. Obsazení volného místa se jen několik hodin po jeho smrti stalo předmětem politických sporů mezi prezidentem Barackem Obamou a republikány. Ti prezidenta vyzvali, aby výběr Scaliova nástupce nechal na novém šéfovi Bílého domu.

Prezident jmenuje členy Nejvyššího soudu, avšak ty ještě musí schválit Senát. Republikáni požadují, aby nového soudce jmenoval až příští prezident. Naopak vůdce demokratické menšiny v Senátu Harry Reid prohlásil, že stávající prezident může a měl by okamžitě odeslat do Senátu svůj návrh na nového soudce.

Obama: Splním svou ústavní povinnost

Sám Obama, který je právě na návštěvě Kalifornie, v krátkém prohlášení před novináři uvedl, že hodlá splnit svou ústavní povinnost a jmenovat na uvolněné místo nového člena Nejvyššího soudu. Nijak nenaznačil, koho vybere, jen řekl, že tak učiní v pravý čas.

„Případné jmenování nového soudce může velmi ovlivnit odkaz prezidenta Obamy i to, jak budou vypadat Spojené státy americké v klíčových věcech na generaci dopředu,“ upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Martin Řezníček: Spor může ovlivnit Obamův odkaz (zdroj: ČT24)

Úmrtí konzervativního soudce postavilo budoucí zaměření Nejvyššího soudu do centra republikánské prezidentské kampaně. Sama debata začala minutou ticha k uctění soudce, který byl svou doslovnou interpretací ústavy hrdinou v očích konzervativců.

Republikáni: Budeme blokovat jakýkoliv Obamův pokus

Jeb Bush v televizní debatě kandidátů připustil, že prezident Obama má právo jmenovat soudce během svého posledního roku ve funkci. Bývalý floridský guvernér nicméně dodal, že při výběru nového soudce by měl panovat konsensus.

Pět ostatních uchazečů vyzvalo republikány ovládaný Senát, aby zablokoval jakýkoliv prezidentův pokus. „Zdržovat, zdržovat, zdržovat,“ nabádal Donald Trump ohledně taktiky, jakou by měli senátoři použít. Trump zároveň na Twitteru uvedl, že nečekaná ztráta soudce Scalii je obrovská komplikace pro americké konzervativní hnutí.

Texaský senátor Ted Cruz prohlásil, že kdyby se Obamovi dovolilo prosadit si dalšího levicového člena Nejvyššího soudu, mohlo by to republikány připravit o kontrolu nad nejvyšším justičním orgánem po celou generaci. Vyhlášený konzervativec Cruz vyzýval voliče, aby přihlédli k tomu, kdo z republikánských uchazečů by jmenoval ideologicky jasné soudce.

Jeb Bush, Donald Trump a Marco Rubio
Zdroj: Jim Young/Reuters

„Připomíná nám to, jak jsou tyto volby důležité. Jeden z nás bude muset obsazení Nejvyššího soudu dokončit a jmenovat na volné místo nového soudce. Měli bychom jmenovat někoho, kdo chápe, že ústava není dokument, který se vyvíjí,“ řekl floridský senátor Marco Rubio.

Republikány straší příklon soudu doleva

Republikáni mohou zpožďovat potvrzení nového soudce v naději, že jejich kandidát vyhraje prezidentské volby v listopadu. Ale pokud Obama úspěšně prosadí Scaliova nástupce ještě před lednovým odchodem z Bílého domu, mohlo by to vést poprvé za několik desetiletí k příklonu soudu doleva, poznamenala agentura Reuters.

Uvolnění tohoto místa je nesmírně důležité pro kurz, kterým budou USA směřovat. Nejvyšší soud rozhodoval o zdravotnické reformě, sňatcích homosexuálů, teď má na stole potraty a přistěhovaleckou reformu. Prezident Obama hodlá jmenovat nového soudce, čímž může poměr vychýlit ve prospěch svého liberálního pohledu.
Martin Řezníček

Nejvyšší soud Spojených států amerických je klíčový orgán soudní moci USA.  Skládá se z devíti členů, které jmenuje prezident a jsou schvalováni Senátem. Je zvykem, že členové soudu jsou ve funkci do konce života nebo odchodu do důchodu, ale nejsou odvoláváni. Poměr soudců byl dosud těsný pět ku čtyřem ve prospěch konzervativců.

Scaliu jmenoval Ronald Reagan

Zesnulý soudce Antonin Scalia podle úřadů nejspíše zemřel ve spánku z přirozených příčin. Texaský guvernér Greg Abbott označil Scaliu za dobrého muže, vlastence a „neochvějného obránce litery ústavy“. Modlí se, aby takový byl také Scaliův nástupce.

Scaliu jmenoval členem Nejvyššího soudu ještě prezident Ronald Reagan v roce 1986. Soudce proslul doslovnou interpretací ústavy, konzervativními názory, dávanými hlasitě najevo, smyslem pro humor i divadelní atmosférou v soudní síni. Scalia se jako katolík italského původu stavěl proti interrupcím a homosexuálním sňatkům i proti pozitivní diskriminaci. Byl přívržencem trestu smrti i práva na držení zbraní.