Katalánské strany za nezávislost se dohodly na vládě

Katalánské strany za nezávislost se dohodly na vládě (zdroj: ČT24)

Katalánské strany, které podporují nezávislost regionu na Španělsku, se v sobotu dohodly na sestavení koaliční vlády. Dosavadní premiér regionálního kabinetu Artur Mas se vzdal úsilí o setrvání v úřadu, což byla příčina dosavadních neshod.

Katalánská regionální vláda měla být ustavena nejpozději v sobotu, jinak by musel být rozpuštěn parlament v Barceloně a musely by se konat nové volby. Katalánská levicová strana Kandidátka lidové jednoty (CUP) ale byla ostře proti tomu, aby se Artur Mas stal znovu šéfem vlády.

Mas byl jedničkou kandidátky koalice Společně pro Ano, která vyhrála podzimní předčasné volby do regionálního parlamentu a která usiluje o odtržení hospodářsky prosperujícího Katalánska od Španělska. „Učinil jsem krok stranou a nekandiduji za Společně pro Ano na znovuzvolení předsedou regionální vlády,“ řekl Mas na tiskové konferenci.

Mas zároveň představil svého náhradníka Carlese Puigdemonta, který je předsedou sdružení katalánských radnic podporujících nezávislost.

Obě strany chtějí referendum

V zářijových regionálních volbách žádná ze stran nezískala většinu 68 křesel v parlamentu, který má 135 členů. Společně pro Ano má 62 křesel a CUP, která rovněž podporuje odtržení Katalánska, deset křesel. Další strany v parlamentu již dříve uvedly, že nechtějí jednat s Masem o koalici.

Vyhlídka nových voleb v Katalánsku vyvolala mezi nejsilnějšími uskupeními obavy, že v opakovaných volbách o svou nynější společnou většinu přijdou.

CUP je krajně levicovou stranou, která odmítá členství Katalánska v NATO a Evropské unii. Strana Mase je spíš středo-pravá, vstřícná k podnikatelům. Obě však mají za společný cíl dospět k referendu, které by rozhodlo o setrvání Katalánska ve španělském království, nebo o odtržení regionu. Madridská ústřední vláda tyto snahy ostře odsuzuje a společně s ústavním soudem se jí zatím daří klást separatistům překážky.