Británie vytvoří rychlé útočné brigády, Cameron žádá nálety proti IS v Sýrii

Velká Británie vytvoří dvě „rychlé brigády“ čítající pět tisíc vojáků, kteří budou schopni kdykoli začít bojovat s teroristy. Tajné služby mají posílit další dva tisíce lidí, nastínil poslnacům plány svého kabinetu premiér David Cameron. Londýn chce v příští dekádě investovat do obrany 178 miliard liber. Cameron po poslancích také chce schválení leteckých úderů na islamisty v Sýrii.

V příštích deseti letech zvýší Británie výdaje na vojenský materiál o 12 miliard liber (462 miliard korun), tedy asi o sedm procent. Předchozí Cameronova vláda prosadila v bezpečnostních silách velké škrty, teď ale v důsledku pařížských atentátů a pádu ruského letadla v Egyptě obrací – kupříkladu náklady na bezpečnost letecké dopravy se v příštích letech více než dvakrát zvýší. 

„Aby britští bezpečnostní experti mohli monitorovat letiště po celém světě, obzvlášť v oblastech, kde si myslí, že nejsou opatření dostatečná, jak se tomu ukázalo v Egyptě,“ upozorňuje politolog Oldřich Bureš.

Pád ruského airbusu v Egyptě
Zdroj: Reuters

Počet zaměstnanců tajných služeb naroste o 15 procent. Vzniknout má i kybernetická jednotka. „Bylo naznačeno, že bude dodržován plán NATO, tedy minimálně dvě procenta HDP půjdou na obranu. Tato dvě procenta nemají být ohrožena žádnými škrty – jinak chce konzervativní vláda rozpočet seškrtat,“ poznamenal Bureš.

Cameron nedávno upozornil, že v Británii se za půl roku podařilo zabránit sedmi chystaným atentátům. V příspěvku pro deník Telegraph napsal, že je třeba zajistit bezpečí i pro příští generace. „Jak nám připomněly pařížské vraždy, Islámský stát není problém vzdálený tisíce kilometrů – jde o přímé ohrožení naší bezpečnosti. Chci, aby Britové věděli, že mají vládu, která zavede nutná opatření, aby zajistila naší zemi bezpečí,“ konstatoval Cameron.

David Cameron
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Britská armáda má mít k dispozici nový typ dronů

Vláda chce o dvě miliardy liber zvýšit výdaje na speciální síly. Nové útočné brigády by měly být schopné reagovat v krátkém čase na mezinárodní hrozby kdekoli ve světě. Británie rovněž navýší počty rezervistů z 15 na 30 tisíc.

Britské ozbrojené síly projdou poměrně velkými změnami – když to shrnu, tak bude méně pozemních sil a více mobilních jednotek, které by Británii umožnit zasahovat velice operativně i v jiných zemích.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Země nyní staví dvě supermoderní letadlové lodě. „Jedna z nich má být schopna operovat 365 dní v roce kdekoli po světě a zajišťovat vzlety a návraty letadel 24 hodin denně,“ informoval spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Vláda chce také rozšířit počet bojových letounů schopných operovat z nových letadlových lodí ve snaze zvýšit údernou sílu své armády. „Do roku 2023 budeme mít na palubách letadlových lodí 24 takových proudových letadel, jedněch z nejvýkonnějších na světě, letadel F-35,“ sdělil ministr financí George Osborne.

Armáda má mít k dispozici rovněž dvě nové letky bojových letounů Tajfun, devět strojů na sledování ponorek a novou generaci bezpilotních letounů, které budou schopny létat na pokraji atmosféry.

obrázek
Zdroj: ČT24

Britské údery v Sýrii na obzoru?

Během prezentace nové bezpečnsotní strategie Cameron zdůraznil, že by se Británie měla připojit ke spojencům v leteckých útocích na pozice Islámského státu v Sýrii: „Ocitáme se v časech, které testují, jak moc dokážeme zajistit národní bezpečnost. Naše bezpečnost nezávisí jen na našich snahách. Musíme spolupracovat se svými spojenci po celém světě.“

Británie se dosud zapojila jen do vzdušných úderů proti pozicím IS v Iráku – údery v Sýrii už zákonodárci jednou odmítli. „Cameron spoléhá na to, že díky Paříži omezí opozici ve vlastní straně a přesvědčilo to i některé opoziční poslance,“ podotkl Bureš.

I lídr labouristické strany Jeremy Corbyn se po atentátech nechal slyšet, že o možnosti syrských náletů bude uvažovat.

Rada bezpečnosti OSN už v pátek schválila rezoluci, v níž vyzvala všechny státy, které jsou schopny se zapojit do boje proti IS, aby zdvojnásobily a zkoordinovaly své úsilí ve snaze zabránit dalším útokům ozbrojenců jak z IS, tak z dalších extremistických skupin.

Hollande: Musíme způsobit IS co největší škody

Cameron se v pondělí sešel kvůli Sýrii s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Oba politici se shodli na posílení spolupráce tajných služeb a znovu vyzvali k intenzivnějšímu boji proti IS. Podle Hollanda je vojenským cílem „způsobit (Islámskému státu) co největší škody“.

Spojené království udělá vše pro to, aby Francii pomohlo porazit tento kult smrti.
David Cameron
britský premiér

„Jsme přesvědčeni, že musíme pokračovat v úderech proti DAEŠ (arabská zkratka pro IS) v Sýrii,“ prohlásil Hollande. Zintenzivníme své údery, vybereme si cíle, jejichž zničení bude „pro tuto teroristickou armádu“ znamenat „co největší škody“, varoval Hollande, který poukázal na „společné závazky“ Paříže a Londýna v otázkách obrany.

Cameron pak v Paříži oznámil, že britskou leteckou základnu na Kypru dal Francii k dispozici pro útoky na IS v Sýrii.