Putin archeolog sklízí jen posměch

Moskva - Poslední počin ruského premiéra Vladimira Putina, který po ponoření do vln Černého moře u někdejší starověké osady Fanagoria hned našel dvě antické amfory, budí na ruském internetu jen posměch. Blogeři se pozastavují nad tím, že Putin našel ihned po ponoření do vody dvě naprosto zachovalé amfory ze šestého století. A navíc jen v dvoumetrové hloubce.

Rusům se nezdá, že amfory ani po patnácti stoletích v moři neobrostly řasami a korýši a vypadaly jako muzejní exempláře. Putin je navíc po vytažení z vody nesl za ucha. U opravdových hliněných amfor vytažených z moře by to šlo dost těžko.

Premiérův nález prý připomíná jednu sovětskou filmovou komedii, v níž hrdina při rybaření s klientem tajně pod hladinou napichuje na háček předem zakoupenou rybu. Jiní posměváčci si zase rozpomněli na zážitky z četby knížky Lazara Lagina, v níž sovětský pionýr Volka Kostylkov vysvobodí pohádkového džina Chottabyče z hliněného džbánu - a hned si pomyslí na titulky v novinách „Pionýr pomohl vědě!“

Sám premiér poté, co se vynořil z moře u Tamanského poloostrova i s antickým nádobím v rukou, tvrdil, že amfory na něj čekaly na dně už od 6. století. „Samozřejmě, chlapi mi ukázali, kde by bylo nejlepší se ponořit,“ poznamenal na adresu archeologického doprovodu. Už dříve Putin své četné úspěchy v mnoha rolích objasňoval prostě tím, že je „člověk štěstěny“.

Ale podle blogera Arkadije Babčenka premiér vypráví pohádky. „Na Tamanský poloostrov jsem roky jezdil s archeologickými expedicemi. Vše je tam už prozkoumáno, překopáno a proplaváno. Amfor je tam skutečně plný vagon, ale pod pískem. Za 1 500 let je písek nemůže nezanést. Ale přijede Vova (zdrobnělina od Vladimir) a na nejnavštěvovanějším místě, v hloubce pár metrů, hned najde dvě amfory. Bez jediné škeble a řasy. Nezasypané pískem. Nepovšimnuté turisty, hledači pokladů, archeology…“

Situace dospěla tak daleko, že premiéra se musel zastat i hlavní expert archeologického ústavu akademie věd. „Fanagoria je největší středisko antické civilizace na jihu Ruska. To, že tam našel amfory, není nic neobvyklého. Měl štěstí,“ tvrdí Gennadij Košelenko.

Co ještě čeká na Putinovo objevení?

Blog rozhlasové stanice Svoboda, zasvěcený pošetilostem světových vůdců, vypočítal, co by potápěč-archeolog Putin ještě mohl z hlubin vylovit: ruce slavné antické sochy Venuše Mélské (zvané i Afrodita Milóská), odznáček gruzínského prezidenta a zapřisáhlého nepřítele Moskvy Michaila Saakašviliho s nápisem „Miluji Putina“, studentský referát nacionalisty Vladimira Žirinovského o multikulturalismu, sadomasochistické hračky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, daňové přiznání vězněného ropného magnáta Michaila Chodorkovského či tajný průchod posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova z Kremlu do bufetu v centrále americké tajné služby CIA v Langley.