Zemřela australská špionka a hrdinka odboje Wakeová

Sydney – Ve věku 98 let zemřela v neděli na infekční chorobu australská špionka z druhé světové války a členka francouzského odboje Nancy Wakeová. Za svou činnost za války dostala medaile od americké, britské, francouzské i australské vlády; v jednu dobu byla na čele seznamu nejhledanějších osob nacistické tajné policie. V posledních letech žila v londýnském domově pro válečné veterány.

Wakeová se ve 30. letech přestěhovala z Austrálie do Francie, kde se vdala. Po vypuknutí války se zapojila do odboje nejprve jako kurýrka, později se ale připojila i ke špionážním a sabotážním akcím. Nacistické gestapo, které jí přezdívalo Bílá myš, zařadilo Wakeovou v roce 1943 na špici svého žebříčku nejhledanějších osob ve Francii a vypsalo na ni odměnu pět milionů franků.

Když byla odbojová skupina Wakeové v prosinci 1943 prozrazena, Australanka uprchla přes Španělsko do Británie. Její manžel ve Francii zůstal a nacisté ho popravili. Wakeová se o tom dozvěděla až po skončení války, mezitím se ale nechala do Francie znovu vysadit a stala se spojkou mezi Londýnem a odbojovými skupinami. 

Nancy Wakeová o svém působení v odboji:

„Jedině mrtvý Němec byl podle mě dobrý Němec. Bylo mi líto jen toho, že jsem jich nezabila víc.“

„Nancy Wakeová byla neobyčejně odvážnou a vynalézavou ženou, jejíž smělé činy zachránily životy stovek spojeneckých vojáků a pomohly ukončit nacistickou okupaci Francie,“ oznámila v reakci na úmrtí australská premiérka Julia Gillardová.

Do konce života sršela vtipem - i na premiéře hollywoodského filmu o svém hrdinství. „Jak jste roztomilá! A když pomyslím, že mě hrajete ve filmu, je to velká čest,“ pochválila herečku Kate Blanchettovou před premiérou filmu. „Už jste ten film viděla,“ zeptala se jí na oplátku herečka. „Jsem si jistá, že to všechno znám,“ zavtipkovala Wakeová.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod