Za útok na americký bitevník hrozí muži trest smrti

Guantánamo (USA) - Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí, který je držen ve věznici na americké základně Guantánamo, byl dnes vojenským soudem obviněn z útoku na loď amerického námořnictva USS Cole z roku 2000. Advokáti odmítli sdělit, zda Našírí svou vinu přizná, nebo odmítne.

Při útoku na plavidlo USS Cole v jemenském přístavu Aden v říjnu 2000 přišlo o život 17 členů posádky a čtyři desítky dalších lidí utrpěly zranění. Našírí, považovaný za strůjce celé akce, byl zatčen o dva roky později. Dnes se před vojenským soudem objevil poprvé. K dispozici měl tlumočníka, jelikož dal najevo, že nehovoří anglicky. Na žádost svých obhájců nebyl v poutech.

Saúdský Arab byl prý po svém zadržení nejprve umístěn do údajné tajné věznice CIA v Polsku; jeho obhájci tvrdí, že tam byl mučen. Od roku 2006 je internován na Guantánamu.

Pokud bude usvědčen, hrozí mu trest smrti. Je obviněn mimo jiné ze spiknutí za účelem terorismu, z porušení válečných zákonů, z terorismu i z atentátu proti civilistům. Je mu přičítána také účast na pokusu o útok proti americkému plavidlu USS Sullivans v Adenu v lednu 2000.

Vlastní proces s Našírím začne až za několik měsíců. Muže ale čeká proces také kvůli útoku na francouzský ropný tanker MV Limburg z října 2002, při němž byl zabit bulharský námořník.