Rošáda v čele Kladna: Jiránek končí jako primátor, nahradil ho Volf

Kladenští zastupitelé odvolali dosavadního primátora Dana Jiránka (ODS) a nahradili ho Milanem Volfem (Volba pro Kladno). Odvolání navrhl opoziční zastupitel Přemysl Mužík (Volba pro Kladno), který svůj návrh nezdůvodnil. Jednání zastupitelstva pokračuje, mimo jiné odvoláním dalších členů vedení města a volbou nových radních. Kladno dosud vedla koalice ODS, Kladeňáci a ANO, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu měla 18 mandátů. Nyní jsou ve vedení zástupci Volby pro Kladno, KSČM a dva bývalí členové ANO.

Odvolání Jiránka podpořili Jiří Chvojka a Petra Melčová, kteří byli zvolení za ANO a byli v dosavadní koalici. Zastupitelé nové koalice je zvolili náměstky, členy ANO již nejsou. Důvod zatím nechtěla Melčová komentovat. „Ještě je brzy,“ uvedla na dotaz ČTK. Hlasování bylo neočekávané, bod na přichystaném programu nebyl. Jiránek po hlasování opustil na několik desítek minut jednací sál.

Po svém návratu řekl, že zastupitelé, již dosavadní koalici opustili, dostali lepší posty ve vedení města než dosud, a to mohlo být jejich motivem. Podle něj nebyly spory v koalici natolik zásadní. Jiránek dodal, že se vrátí na své místo zástupce ředitele Svazu měst a obcí. Zastupitelem Kladna zůstává.

„Není to revoluce,“ nechal se po svém zvolení slyšet Volf. Podle něj změna uvádí stav na pravou míru a odráží volební výsledek.

Podle Tomáše Kutila zvoleného za Kladeňáky, který byl do nynějšího odvolání náměstkem primátora, byly v koalici spory, například kvůli penězům pro sport. Nepovažoval je ale za tak závažné, aby vedly k rozpadu koalice.

Komunální volby v Kladně v roce 2018 vyhrála Volba pro Kladno, když získala 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 33 členů. Druhá skončila ODS se sedmi mandáty. Za hnutí Kladeňáci bylo zvoleno pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři křesla, dva zastupitele má na pátém místě KSČM. Šestá skončila SPD se dvěma mandáty.

Volf čelil obžalobě, soud ho zprostil

Volf nepovede Kladno poprvé – starostou, respektive primátorem, byl už v letech 1998 až 2004 a také mezi lety 2014 a 2018. V dubnu 2004 na funkci rezignoval v souvislosti s podezřením z nezákonného dotování kladenského hokeje a nákupu luxusního služebního vozu bez výběrového řízení. Obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele jej o pět let později zprostil středočeský krajský soud.

„Skupina lidí z místní ODS se domluvila s tehdejším ministrem vnitra Stanislavem Grossem a ušila na mě jednu z prvních politických kauz v Česku,“ komentoval kauzu Volf v roce 2014 pro Hospodářské noviny.

Do kladenské politiky se vrátil v komunálních volbách v roce 2010, kdy Volba pro Kladno skončila na třetím místě. O čtyři roky později už vyhrála a Volf se znovu stal primátorem. Funkci opustil po volbách v roce 2018, které VPK sice opět vyhrála, získala dokonce 13 mandátů, avšak koalici sestavili konkurenti a v čele města stanul Jiránek.