ČSSD k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Podporujeme výstavbu obecních bytů a prosadíme zákon o sociálním bydlení. Chceme větší transparentnost systému čerpání evropských dotací

Česku se v uplynulém volebním období podařilo zrychleně čerpat finance z evropských fondů. V tomto trendu chceme pokračovat, protože obce ani kraje jiné prostředky na rozvoj nemají. Zároveň ale chceme větší transparentnost a přístupnost (zjednodušení celého systému) těchto dotací.

Tyto evropské peníze by pak měly směřovat výhradně do rozpočtu na rozvoj infrastruktury a podporu vzdělání, nikoli na budování golfových hřišť a hotelů.

Velkými úspěchy v oblasti místního rozvoje jsou bezesporu novela stavebního zákona (která pomáhá menším stavebníkům) a nový zákon o veřejných zakázkách.

Velkým zklamáním je nepřijetí zákona o sociálním bydlení. Pravicová opozice tento zákon v Poslanecké sněmovně zablokovala. Přitom na zákon čeká několik set tisíc lidí v akutní bytové nouzi. Chceme zamezit byznysu s chudobou. Sociální bydlení by mělo být co nejdostupnější, a to hlavně pro seniory, rodiče samoživitele či postižené. Budeme tuto normu prosazovat do té doby, dokud se ji nepodaří schválit.