O tureckém prezidentovi rozhodne druhé kolo, naznačují výsledky zveřejněné vládou i opozicí

Turecké vládní a opoziční zdroje se neshodnou, kdo má blíž k vítězství v prezidentských volbách. Provládní média uvádějí, že vede nynější hlava státu Recep Tayyip Erdogan, opozice ale tvrdí, že je v čele její kandidát Kemal Kilicdaroglu. Podle obou táborů je nicméně zřejmé, že nikdo nezíská přes padesát procent hlasů a bude nutné druhé kolo. Účast ve volbách podle dosavadních údajů přesáhla 88 procent.

Podle průběžných výsledků, o kterých informuje vládní televize TRT Haber, má po sečtení  devadesáti pěti procent okrsků Erdogan 49,56 procenta hlasů. Jeho zisk navíc během sčítání postupně klesá. Roste naopak procentní zisk opozičního kandidáta Kilicdaroglua, který má podle těchto údajů nyní zhruba 44,72 procenta hlasů. Třetí kandidát, krajně pravicový poslanec Sinan Ogan, má 5,28 procenta hlasů.

Agentura ANKA, kterou citují opoziční média, naposledy uvedla, že je sečteno zhruba devadesát procent okrsků. Podle ní dostal Erdogan zatím 49 procenta hlasů a Kilicdaroglu 45 procenta. Postupně rozdíly mezi údaji obou agentur klesají. 

Opoziční vůdci tvrdí, že Kilicdaroglu ve volbách vede. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu z Lidové republikánské strany (CHP), v jejímž čele Kilicdaroglu stojí, věřil, že se už nyní podaří zvolit kandidáta opozice novým prezidentem. Starosta tvrdil, že Kilicdaroglu vede s 49 procenty hlasů nad Erdoganem, který má kolem 45 procent hlasů. Původ údajů, které zveřejňoval, však nebyl jasný. „Je tu silná pravděpodobnost, že volba (prezidenta) bude pokračovat v druhém kole,“ uvedl pak blízký Kiliçdaroglův spolupracovník a starosta Ankary Mansur Yavaş.

Podle stanice BBC se stále čeká na prohlášení nejvyššího volebního orgánu YSK, které se předpokládá v příštích hodinách.

Události ČT: Volby v Turecku (zdroj: ČT24)

Oba kandidáti vyzvali k hlídání sčítání hlasů

V prvním prohlášením po skončení hlasování Erdogan postup opozice kritizoval. „Snaha uspěchaně vyhlásit výsledky znamená uzurpovat si vůli lidu,“ uvedl Erdogan. „Dnes v noci nebudeme spát,“ uvedl v prohlášení Kilicdaroglu. Oba politici vyzvali své příznivce, aby hlídali sčítání hlasů.

Průzkumy zveřejněné krátce před volbami ukazovaly, že Kilicdaroglu má šanci vyhrát už první kolo prezidentské volby. Pokud ale žádný z kandidátů přes padesát procent hlasů nezíská, uskuteční se v neděli 28. května druhé kolo.

V parlamentních volbách má zatím převahu –⁠ podle agentur ANKA i Anadolu –⁠ Erdoganův blok s dominantní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), a to se ziskem kolem padesáti procent hlasů.

Erdogan má vyšší podporu v malých okrscích na venkově

Podle agentury Reuters se očekávalo, že s prvními sečtenými okrsky bude mít Erdogan převahu, protože nejmenší a nejrychleji sečtené okrsky se nachází na tureckém venkově, kde má nynější prezident velkou podporu.

Volební úřad YSK umožnil zveřejňování průběžných výsledků už od 17:30 středoevropského času, původně se tak mělo stát až od dvaceti hodin. Po skončení hlasování volební úřad uvedl, že se hlasování obešlo bez incidentů. Na menší potyčky upozornili někteří představitelé opozice.