Česko daruje Ukrajině další helikoptéry a munici, řekl Fiala po jednání se Zelenským

Zelenskyj a Fiala po společném jednání (zdroj: ČT24)

Podpora Ukrajiny je pro českého premiéra Petra Fialu (ODS) a českou vládu zahraničněpolitickou prioritou. Fiala po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Praze řekl, že pomoc bude intenzivně pokračovat ve všech oblastech. Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a daruje zemi simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině.

„Válka trvá asi pět set dní, my dosud poslali 676 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony kusů střední a velkorážní munice. Tedy každý den od prvního dne války z ČR odjíždí zhruba 10 tisíc kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet či houfnice,“ řekl Fiala.

Česko a celý demokratický svět musí v podpoře Ukrajiny pokračovat, dodal premiér. Česká republika proto například pomůže s výcvikem ukrajinských pilotů na stroje včetně letadel F-16. „Dodáme letecké simulátory, aby mohl výcvik probíhat nejen na Západě, ale přímo na Ukrajině,“ uvedl.

Ukrajinský prezident v Česku (zdroj: ČT24)

Fiala doufá, že se Zelenskyj bude moci osobně zúčastnit nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu. „Očekávám, že všichni spojenci v NATO Ukrajinu jasně podpoří v jejím úsilí o členství. S hlasem ČR může počítat,“ oznámil premiér. Ocenil i pokrok, který Ukrajina dělá na cestě do Evropské unie, Česko je připraveno jí v tom být maximálně nápomocné, dodal.

Fiala a Zelenskyj mluvili také o spolupráci s africkými a asijskými státy, ukrajinský prezident poděkoval Česku za připravenost působit v tomto směru.

Zelenskyj ocenil podporu

Zelenskyj zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Česko podle něj reaguje velice pružně a včas, což je zapotřebí pro ukončení války rozpoutané Ruskem.

Náměstek ministryně obrany František Šulc a ukrajinský ministr pro strategická odvětví průmyslu Oleksandr Kamyšin podepsali před tiskovou konferencí memorandum o porozumění. V memorandu jde podle Zelenského o zcela konkrétní projekty.

Ministerstvo obrany uvedlo, že se týká spolupráce v řadě oblastí, které jsou aktuální v současném konfliktu. Pro český průmyslu ale budou současně perspektivní i do budoucna. „Důležitou oblastí je také rozvoj a výzkum obranného průmyslu a zprostředkování výcviku expertů a technického personálu,“ uvedlo ministerstvo.

Další zásadní oblastí spolupráce budou opravy a modernizace hlavního bojového tanku a dalších obrněných vozidel, sdělila obrana. ČR a Ukrajina mají v úmyslu také spolupracovat při výrobě malých ručních zbraní, munice malého i velkého kalibru a při modernizaci letectva včetně letadel a vrtulníků. „Memorandum umožňuje realizovat jednotlivé projekty konkrétních českých firem s jejich ukrajinskými protějšky v podobě státních podniků, které spadají do kompetencí ministerstva strategického průmyslu,“ uvedl resort obrany.

Zelenskyj navštívil památník na Národní třídě (zdroj: ČT24)

Po tiskové konferenci Zelenskyj s Fialou zamířili na Národní třídu, kde u památníku 17. listopadu položili květiny. Následně ukrajinský prezident zamířil do Senátu.