Zelenskyj ukončil návštěvu Česka. V pátek jednal s Fialou i předsedy obou parlamentních komor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukončil dvoudenní návštěvu Česka. V pátek se sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS), který Ukrajině slíbil poslat další zbraně k obraně před ruskou agresí. Zelenskyj českou pomoc ocenil. Společně s Fialou poté položili květiny u pamětní desky na Národní třídě. Ukrajinský prezident jednal také s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Z Prahy zamířil Zelenskyj do Bratislavy.

Podpora Ukrajiny je pro českou vládu prioritou a bude intenzivně pokračovat ve všech oblastech, uvedl premiér Fiala (ODS) po schůzce se Zelenským ve Strakově akademii. Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů na stíhačky F-16 a daruje simulátory, oznámil Fiala.

Zelenskyj zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Česko podle něj reaguje velice pružně a včas, což je zapotřebí pro ukončení války rozpoutané Ruskem. Poděkoval také za ochotu Česka účastnit se obnovy Ukrajiny, podporu vstupu země do EU a NATO i pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Zelenskyj považuje za důležité, aby Rusko vrátilo Ukrajině unesené děti a aby vyplatilo napadené zemi reparace. Hovořil také o důležitosti zbraní dlouhého doletu. „Jednáme o těchto zbraních s našimi partnery, hovoříme o systémech dalekého doletu, především se Spojenými státy. Jednáme i o dělostřelecké munici dlouhého doletu.“

Před schůzkou Fiala na Twitteru připomněl svou návštěvu Ukrajiny loni v březnu, kdy na ostřelované území zamířil jako jeden z prvních politiků spolu s polským a slovinským premiérem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou.

„Když jsem v březnu 2022 odjížděl z Kyjeva, říkal jsem panu prezidentovi, že ho rád přivítám, co nejdříve to půjde, u nás v Česku. Jsem rád, že to dnes vyšlo. Vítejte v Praze,“ napsal Fiala.

Zelenskyj u pomníku na Národní třídě

Zelenskyj s Fialou se po jednání sešli na Národní třídě, kde položili květiny u pamětní desky 17. listopadu. 

Myšlenka návštěvy u pamětní desky podle poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáše Pojara vznikla před několika dny. „Premiér vyslovil přání, aby se prezident Zelenskyj objevil někde mimo kancelář v centru města. Definitivně si to potvrdili dnes ráno,“ řekl v pátek dopoledne.

„Když byl premiér (Fiala) v Kyjevě, tak navštívil Majdan a památník ukrajinské revoluce. Logické bylo, že v Praze se prezident Zelenskyj zastaví právě na tomto místě,“ dodal Pojar.

Pamětní deska na Národní třídě připomíná události 17. listopadu 1989. Každý rok si k ní tisíce lidí chodí připomenout brutální zákrok policie proti studentům.

Zelenskyj dostal symbolický klíč od Senátu

Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil předal Zelenskému symbolický klíč od Senátu. Zelenskyj poděkoval za dar i za to, že Česko od loňského začátku ruské invaze přijalo tisíce ukrajinských uprchlíků. Oba politici spolu jednali zhruba půl hodiny. Hlavním tématem podle Vystrčila byla pomoc Senátu Ukrajině z hlediska její obrany vůči ruské agresi a poté její začlenění do EU i NATO.

„Když máte klíč od českého Senátu, tak dveře českého Senátu jsou Vám, pane prezidente, a celému ukrajinskému lidu vždy otevřené,“ řekl Vystrčil. Bere to jako oboustranný závazek. Horní parlamentní komora podle něj bude podporovat Ukrajinu, dělat vše pro to, aby získala svoji územní celistvost, svébytnost a nezávislost a stala se svobodnou a demokratickou zemí, tak že ji nebude žádný agresor napadat.

Pekarová Adamová řešila se Zelenským Krymskou platformu

V Poslanecké sněmovně přivítala Zelenského její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ukrajinský prezident se ve sněmovně zapsal do pamětní knihy. Od Pekarové Adamové dostal darem černé triko s textem v angličtině, podle kterého je Rusko teroristický stát. Nápis odkazuje na sněmovní usnesení z loňského listopadu, kterým dolní komora označila současný ruský režim za teroristický.

Pekarová Adamová pozvala na říjnový summit Krymské platformy v Praze manželku ukrajinského prezidenta Olenu. Summit by se měl zabývat únosy ukrajinských dětí do Ruska, tyto praktiky podle Pekarové Adamové nelze přijmout.

Parlamentní summit Krymské platformy sdružuje národní a mezinárodní snahy o osvobození ukrajinského poloostrova, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. 

Ve čtvrtek Zelenskyj jednal na Hradě

Ve čtvrtek večer po svém příletu českým vládním speciálem jednal Zelenskyj na Hradě s prezidentem Petrem Pavlem. Poděkoval poté Česku za pomoc Ukrajině. Obě hlavy státu se vyslovily pro členství Ukrajiny v NATO. Zelenskyj by považoval za ideální, aby země dostala pozvánku na nadcházejícím summitu Aliance. Podle Pavla je v zájmu Česka, aby Ukrajina zahájila jednání o přistoupení v okamžiku, kdy skončí válka s Ruskem.

Poradce pro národní bezpečnost Pojar, který ve čtvrtek se Zelenským cestoval letadlem z Bulharska do Prahy, v České televizi uvedl, že by se do konce roku mohla uskutečnit návštěva ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala s několika klíčovými ministry v Česku k rozhovorům o poválečné obnově Ukrajiny.

„Začínáme se bavit o velkých zakázkách, které by měly v budoucnosti zaměstnávat lidi v České republice,“ řekl. Jmenoval obnovu ukrajinských železnic a metra v Kyjevě a Charkově. Pavel ve čtvrtek uvedl, že příští týden Ukrajinu navštíví třicet českých podnikatelů s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným.

První návštěva Zelenského v Česku

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z Bulharska. Před příletem do Česka Zelenskyj na Twitteru konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Zelenskyj od zahájení ruské plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu loni v únoru navštívil několik zemí, v Česku byl jako prezident poprvé. Jeho návštěvu doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření. Podle policie šlo o jedno z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Zapojili se do něj policisté z více než desítky útvarů.

Z Česka Zelenskyj odletěl zhruba po šestnácti hodinách. Nyní by měl zamířit do Istanbulu, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle tureckých médií by měli politici hovořit mimo jiné o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.