Z Časiv Jaru nedaleko obklíčeného Bachmutu se většina obyvatel evakuovala, někteří ale chtějí zůstat

Události: Dobrovolníci organizují evakuaci Časiv Jaru (zdroj: ČT24)

Při ruském ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně malého dítěte, kteří se odmítli evakuovat. U města v těsné blízkosti frontové linie se odehrávají tvrdé boje a Rusové se jej snaží obklíčit. Stejná situace je už měsíce u Bachmutu, odkud řada obyvatel prchla do 10 kilometrů vzdáleného Časiv Jaru. I z něj se ale teď lidé evakuují, protože je intenzivně ostřelován. Ve městě je soustředěná část ukrajinského dělostřelectva, která brání uzavření smyčky kolem Bachmutu a přerušení zásobovacích tras, hlásí z Časiv Jaru zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Po zpomalení útoku na Bachmut obrátili okupanti pozornost právě na Časiv Jar – město vzdálené asi 10 kilometrů. Pokud by Bachmut padl, právě Časiv Jar by mohl být dalším místem ruské ofenzivy.

„(Situce v Bachmutu) je stabilní, všechno v pořádku. Všechno v pořádku. Držíme se,“ říká ukrajinský obránce. Dobrovolníci Zuzanna a Dave, kteří jsou na stopě zbývajících obyvatel Časiv Jaru, o tom ale pochybují. Američan a Polka už rok pomáhají rozvážet jídlo, ale hlavně evakuovat.

Ve městě na dohled fronty žilo před válkou 13 tisíc lidí. Nyní zbývají maximálně stovky. Jsou to ti, kteří se evakuovat odmítají.

„Kdyby se povedlo vzít s sebou zvířata, aspoň nějaké věci,“ říká jedna z místních jménem Marina. „My máme příbuzné v charkovské oblasti, ale tam to začíná být stejné.“

Místní zůstávají i přes těžké podmínky

Místní ženy žijí raději ve sklepě, denní světlo viděly od konce ledna jen výjimečně. Chybí jim stálé dodávky vody, elektřiny i jídla. Možnou další linii bojů podle úředů opustily už v polovině března všechny děti. Většina zbývajících s odchodem váhá.

„Někdy je těžké je přesvědčit. Úroveň náročnosti může být i 10. Ale když sousedům vybouchne dům anebo ztratí někoho blízkého, desítka se změní na jedničku. Už pak není tak těžké odejít,“ říká Dave.

„Hlavní část práce je přesvědčit je. Sama evakuace je to nejlehčí,“ souhlasí jeho kolegyně Zuzanna. Městem vede jeden z hlavních spojů na Bachmut. Už teď silně ostřelovaný. A fronta se ozývá… čím dál blíž.