Ministerstvo doporučí seniorům přeočkování proti covidu

Události: Čtvrtá dávka proti covidu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví seniorům doporučí další přeočkování proti covidu, přičemž počítá s tím, že by se mělo ve větší míře spustit koncem léta a na podzim. Druhou posilovací dávku hrazenou z veřejného zdravotního pojištění budou také moci dostat i další zájemci.

Mezi nejstaršími seniory má dokončené očkování kolem devadesáti procent lidí. Posilující dávku jich pak dostaly zhruba tři čtvrtiny. S klesajícím věkem počet očkovaných klesá.

Přeočkování pak bude ministerstvo zdravotnictví doporučovat lidem starším osmdesáti let a poté ostatním nad šedesát let se zdravotními problémy, jako je třeba diabetes nebo vysoký tlak. 

„Bavíme se o měsících srpen, září, říjen a potom dále. (…) U těch mladších, pokud mají zájem, tak je možné se nechat naočkovat také po konzultaci s jejich lékařem,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Posilující dávky nyní tvoří výraznou většinu všech vykázaných očkování, například v pražském Kongresovém centru dostalo během pondělí vakcínu kolem 150 lidí – pro posilující si přišlo přes 120 z nich. 

Byl mezi nimi i devatenáctiletý Vojtěch Hlava. Přeočkování odkládal kvůli prodělanému covidu. „Je to už lepší mít teď za sebou, než abych přišel později. Takže mám na chvilku klid,“ říká.

To, že jde nejčastěji o posilující dávky, potvrzuje i manažerka očkovacího centra Clinicum Nikola Melicharová. „Protože lidé cestují do zahraničí, na dovolené. (…) Osmdesát procent je booster,“ říká.

Řada očkovacích míst už dříve kvůli menšímu zájmu o očkování omezila provoz.