Testy odhalily nejvíce nových případů covidu za uplynulý měsíc, dál ubývá hospitalizovaných

V pátek přibylo v Česku 13 151 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je největší denní nárůst za uplynulý měsíc. Je to zhruba dvakrát více nakažených než za předchozí pátek. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Navzdory zrychlování šíření epidemie klesl počet hospitalizovaných s covidem-19 v pátek na 1802, což je nejméně od konce loňského října. Lidí v nemocnicích je zhruba o třetinu méně než předchozí pátek.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Denní nárůsty množství nakažených stoupají vytrvale už zhruba dva týdny. Na přelomu prosince a ledna se ještě držely pod deseti tisíci případy za den.

Lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnicích, naopak zatím stále ubývá. Pokles začal počátkem prosince, kdy bylo hospitalizovaných kolem sedmi tisíc a přes tisíc z nich ve vážném stavu. Nyní je lidí v nemocnicích skoro čtyřikrát méně a v těžkém stavu bylo k pátku 339 z nich.

Kromě denních počtů nově nakažených stoupá také takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých 100 000 obyvatel. K sobotě se z pátečních 525 zvýšilo na 586 případů. Incidenční číslo je tak nyní nejvyšší od 20. prosince. Nejvyšší je číslo nadále v Praze s 1141 případy a nejnižší na Vysočině s 326 případy. Incidenční číslo stouplo oproti pátku ve všech regionech.

Přibývá opakovaných nákaz

Denní přírůstek nově nakažených na webu ministerstva nezahrnuje reinfekce, tedy případy opakované nákazy u dříve pozitivně testovaného člověka. V pátek jich bylo podle tabulky ministerstva 1687, což je téměř trojnásobek počtu reinfekcí za předchozí pátek.

Reinfekcí v poslední době postupně přibývá. Důvodem je zřejmě varianta koronaviru omikron, která podle zkušeností z některých zemí dokáže překonat imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí. Vědecké studie ukazují, že omikron je oproti v Česku dříve dominantní variantě delta nakažlivější, ale průběh onemocnění je následně lehčí.

Zhruba o desetinu stoupl v pátek oproti předchozímu týdnu počet testovaných na covid-19. PCR testů bylo provedeno přes šestasedmdesát tisíc a antigenních přes šestnáct tisíc. Vzhledem k výraznému zvýšení denních nárůstů počtu nově nakažených ale stále značně rostou i podíly potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů.

U preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce, podíl pozitivních vzrostl z 4,17 procenta za předchozí pátek na 7,89 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 8,84 procenta na 15,45 procenta, což je nejvíce od konce listopadu. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 17,51 na 27,19 procenta, což je nejvyšší podíl od poloviny prosince.

Většina očkovaných spadá na posilující dávky

Plně naočkováno je více než 6,7 milionu lidí. V pátek bylo očkováno zhruba osmaosmdesát tisíc lidí, což je asi o pětinu méně než před týdnem. Většinu očkovaných tvoří v poslední době již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady už dostalo posilující dávku přes 3,2 milionu lidí, téměř polovina plně očkovaných.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno asi 2,59 milionu případů nákazy a zemřelo 36 828 lidí s covidem-19. Za uplynulých sedm dní zemřelo 218 lidí s covidem-19, což je asi o dvě pětiny méně než za předchozí týden.

Neočkovaných nad 80 let ještě zbývá skoro 50 tisíc

Seniorů nad 80 let, kteří ani po roce od zahájení očkovaní této věkové skupiny proti covidu-19 nedostali vakcínu, zbývá v Česku asi 48 500. Očkovaných alespoň jednou dávkou tak je více než 90 procent z nich. 

Posilující dávku vakcíny, která má zvýšit postupně klesající účinnost očkování, nedostala zhruba třetina. Vyplývá to z dat o očkování k 13. lednu. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je proočkovanost v této věkové skupině velmi dobrá.

Od konce listopadu zájem o očkování seniorů podle Duška opět roste. „Postupně procento po procentu se dostáváme do už docela dobrých čísel, která jsem si ale přál už v září nebo v říjnu,“ řekl . Klesá podle něj také počet oblastí, kde je v několika blízkých obcích nízká proočkovanost těchto zranitelných skupin. „Ti lidé tam spolu žijí, mají stejné restaurace, stejné obchody, a tak tam hrozil větší atak nákazy,“ dodal.