Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.

Po rekordním pondělí, kdy Spojené státy poprvé překročily hranici jednoho milionu nových nákaz za den, zaznamenaly i v úterý další extrémně vysoký přírůstek. Úřady nově ohlásily přes 850 tisíc infekcí.

V posledním týdnu tak v zemi na každý den připadalo více než 500 tisíc odhalených infekcí, ukazují databáze listu The New York Times (NYT) a Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). To je více než dvojnásobek maxima z loňské zimní vlny, která přinesla dosud nejvyšší denní počty úmrtí.

Zároveň roste tlak na zdravotnický systém, byť ne tak prudce jako přírůstky nakažených. Počet lidí hospitalizovaných s koronavirem už v pondělí překonal sto tisíc. V úterý evidovalo americké ministerstvo zdravotnictví necelých 113 tisíc hospitalizací s koronavirem, což je asi o dvacet tisíc více než před týdnem a asi o třicet tisíc méně než na vrcholu předchozí zimní vlny.

Počet hospitalizovaných se tak blíží rekordu z loňského ledna a například guvernérka státu New York Katy Hochulová v pondělí oznámila, že denní počet úmrtí souvisejících s covidem-19 tam poprvé od loňského března překročil sto. Celkově však nemocnice oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů covidu-19.

Za téměř všemi novými infekcemi je omikron

USA jsou v posledních dnech zaplavené vysoce nakažlivou koronavirovou variantou omikron, která podle nejnovějšího odhadu Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) stojí za více než devadesáti procenty nových infekcí.

Minulý týden, k 1. lednu, představovala tato varianta 95,4 procenta všech nových infekcí, což je výrazně více než v týdnu předchozím. Tehdy, v období do 25. prosince, tvořila 77 procent nových nákaz, a týden předtím, tedy za sedmidenní období končící 18. prosincem, necelých 38 procent.

Počty nákaz jsou na vzestupu nebo stagnují ve všech amerických státech kromě severovýchodního Maine, uvádí databáze agentury Reuters.

Pacientů v těžkém stavu je méně, leckde ale chybí personál

Situace se ale v jistém směru zdá být lepší než při předchozích krizových fázích epidemie. Lékaři z různých částí USA uvádějí, že nižší podíl přijímaných pacientů vyžaduje intenzivní péči nebo plicní ventilaci.

„Neposíláme tolik pacientů na JIP, nezavádíme tolika pacientům dýchací hadičky a ve finále propouštíme většinu pacientů, kteří přichází na pohotovost a mají pozitivní test,“ shrnul v rozhovoru s NYT pracovník urgentní péče v jedné z newyorských nemocnic.

Zprávy z nemocnic odpovídají dosavadním zjištěním vědců, podle nichž je varianta omikron spojená s nižším rizikem těžkého průběhu covidu-19 a zároveň proti ní dosud používané vakcíny poskytují vysokou míru ochrany. Alespoň částečně je v USA očkovaných 74 procent obyvatel, přeočkování absolvovalo na 21 procent populace.

Kromě toho se objevují informace o tom, že souhrnná bilance hospitalizací může situaci zkreslovat, neboť jsou do ní často započítáváni pacienti, kteří do nemocnic nepřichází kvůli covidu-19, ovšem následný test u nich odhalí přítomnost koronaviru.

Přesto je situace na některých místech kritická, i v důsledku nedostatku zdravotnického personálu. Ve státě Maryland guvernér Larry Hogan v úterý vyhlásil třicetidenní stav nouze a mobilizoval tisíc příslušníků národní gardy poté, co hospitalizace poprvé překročily hranici tří tisíc. „Pravda je taková, že nadcházející čtyř až šestitýdenní období bude největší zkouškou za celou pandemii,“ řekl. Rekordní vytíženost zdravotnického systému registruje i New Jersey.

Omikronová vlna komplikuje výuku

Extrémně vysoké počty infekcí v těchto dnech také komplikují fungování dalších složek americké společnosti, mimo jiné „obrátily vzhůru nohama“ návrat dětí do škol po vánočních prázdninách, píše NYT. V některých státech se otevření škol posouvá.

Například v Detroitu ve státě Michigan zůstávají školy zavřené až do čtvrtka. Další města – mezi nimi Atlanta, Milwaukee, Cleveland a Newark – také oznámila posunutí návratu do škol nebo přešla na dálkovou výuku.

V New York City zůstávají školy otevřené, ale zhruba třetina rodičů nechává své děti v obavách z nákazy raději doma. V uplynulém týdnu se k dočasné dálkové výuce vrátilo po celých Spojených státech zhruba 450 tisíc dětí.

USA objednají dvojnásobek léku paxlovid

Prezident Joe Biden oznámil, že jeho administrativa zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer, který nedáno schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). USA tak chtějí mít k dispozici celkem dvacet milionů dávek tohoto preparátu, přičemž polovina má být dodána do června.

Jak ale uvádí list The New York Times, k dosavadním 350 tisícům dávek, které měly být k dispozici během ledna a února, se díky zdvojnásobení kontraktu přidá jen dalších 35 tisíc v lednu a padesát tisíc v únoru.

Měsíční dodávky dosáhnou milionů nejdříve v dubnu, takže současnou vlnu nákazy navýšení kontraktu moc zmírnit nepomůže. Podle Pfizeru trvá výroba léku šest až osm měsíců, a celý kontrakt tak bude zcela naplněn nejdříve koncem září.

Paxlovid má podle Pfizeru až devadesátiprocentní účinnost při prevenci hospitalizace a úmrtí u vysoce rizikových pacientů. Má formu tobolek, což je výhoda proti zatím dostupným lékům na covid, takzvaným monoklonálním protilátkám, které se musejí podávat formou infuzí v nemocnicích.

Fauci: Současná vlna by mohla rychle odeznít

Spojené státy nyní čelí „téměř vertikálnímu růstu“ případů, shrnul současnou situaci ve Spojených státech protiepidemický poradce Bílého domu Anthony Fauci. Vrchol současné vlny by mohl přijít za několik týdnů, řekl o víkendu.

Jistým pozitivním signálem při současném nepříznivém vývoji jsou ale předpovědi některých analytiků, že aktuální vlna epidemie by mohla mít velmi rychlý průběh. „Pozorovali jsme to v Jihoafrické republice, kde měli silnou vlnu, ale obrátila se stejně rychle, jako se zvedla,“ dodal Fauci.