EMA doporučila další léky proti covidu-19

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila registraci nového léků proti covidu-19, konkrétně jde o medikament Xevudy. Kromě toho doporučila k léčbě covidu i lék Kineret, který byl dosud určen pro pacienty s artritidou. Státy EU mohou podle EMA nově užívat také přípravek paxlovid.

EMA doporučila registraci protilátkového přípravku sotrovimab, který se podává ve formě nitrožilní infuze a na trhu se objeví pod názvem Xevudy. Vyvinuly ho firmy GlaxoSmithKline (GSK) a Vir Biotechnology.

Podle klinických studií snižuje u rizikových skupin pacientů s covidem hrozbu závažného průběhu nemoci, hospitalizace a smrti až o 79 procent. EMA doporučuje jeho užití u nemocných od 12 let, kteří zatím nepotřebují podporu dýchacího přístroje.

Jde už o třetí lék na bázi monoklonálních protilátek, který EMA schválila. V listopadu jejím řízením úspěšně prošly léky Regkirona a Ronapreve.

Kromě sotrovimabu EMA doporučila i schválení léku Kineret od švédské farmaceutické firmy SOBI. Imunosupresivní léčivo, které se dosud používalo u pacientů s artritidou, podle výrobce pomáhá zlepšit stav pacientů s covidem-19, kteří mají zápal plic a hrozí jim respirační selhání. 

Lék Xevudy začátkem prosince schválil britský lékový úřad MHRA. V EU má poslední slovo ohledně registrace nových léků Evropská komise, která se však řídí doporučením EMA.

Užívat je možné i paxlovid od Pfizeru

EMA také uvedla, že členské státy mohou používat přípravek nazvaný paxlovid společnosti Pfizer brzy po diagnostikování infekce, i když agentura ještě nedokončila úplné přezkoumání za účelem schválení regulačními orgány.

„Tento lék, který zatím není v EU registrován, lze použít k léčbě dospělých pacientů s nemocí covid-19, kteří nevyžadují doplňkový kyslík a jsou vystaveni zvýšenému riziku rozvoje těžké formy onemocnění,“ uvedla agentura ve svém prohlášení.