Testy potvrdily přes devět tisíc nových nákaz, pro neočkované se komplikují cesty do Německa

V sobotu laboratoře v Česku odhalily 9161 případů nemoci covid-19, což je zhruba o tři tisíce čtyři sta více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku koronavirové epidemie v zemi. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Česko patří od neděle na německý seznam vysoce rizikových zemí, což ztíží cestování především neočkovaným.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V nemocnicích leží v souvislosti s koronavirem na 3740 lidí, což je asi o 150 méně než na konci pracovního týdne. V mezitýdenním srovnání jich je zhruba o tisícovku více. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo v republice za posledních sedm dní odhaleno 693 nových případů koronavirové infekce. V předchozí den bylo toto incidenční číslo o 32 nižší.

Tento týden byla čtyřikrát překonána hranice deseti tisíc nových případů nákazy koronavirem za den. Nejvyšší nárůst byl v úterý, kdy do statistik přibylo 14 557 případů. Jen zhruba o tři sta třicet méně jich bylo v pátek.

Sobotních 9161 odhalených případů se zařadilo do statistik jako třetí nejhorší víkendové číslo od loňského března, kdy byly v Česku odhaleny první případy covidu. Vůbec nejvyšší počet nakažených byl o volném dni hlášen loni 24. října, kdy laboratoře potvrdily 12 473 případů. Následovala sobota 31. října 2020 s 11 428 případy.

Od začátku týdne zemřelo 321 lidí s prokázaným covidem, v průměru tedy zhruba 54 denně. Denním maximem bylo středečních 68 úmrtí. Na sobotu připadá zatím 27 zemřelých. Při pozdějších aktualizacích se tyto údaje ale většinou mění.

Nejhorší epidemická situace je nyní na severu Moravy a ve Slezsku. Naopak relativně nejlépe je na tom severozápad Čech.

Od pondělí budou v Česku platit nová opatření. Vysokoškoláci budou muset nosit respirátory při výuce, a to v učebnách, kde je víc než padesát lidí.

Neočkované zaměstnance nemocnic a podobných lůžkových zařízení čekají povinné testy. A ve vybraných okresech se budou podruhé testovat i školáci. Další opatření projedná vláda v pondělí. 

Pro Německo je Česko nově vysoce riziková oblast

Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Neočkovaní, pokud do Německa míří na déle než 24 hodin, budou muset na deset dní do karantény, její předčasné ukončení po pěti dnech je podmíněno negativním testem.

Turistické cestování bude ale složitější i pro rodiny s dětmi mladšími 12 let. Pro tyto děti, které test nepotřebují, zatím není v Evropské unii schválená vakcína, proto musí po příjezdu do Německa zůstat v pětidenní karanténě. K ukončení karantény dětí, která je automaticky zkrácená, test potřebný není.

Pro očkované a vyléčené přijíždějící do Německa z vysoce rizikových zemí bude platit povinnost vyplnit digitální vstupní formulář. Ten musí před cestou vyplnit i neočkovaní, kteří potřebují i negativní test. I tak se ale neočkovaní nejméně pětidenní a bez druhého testu desetidenní karanténě nevyhnou.

Izolace ani vstupní formulář není vyžadován od těch, kteří Německem jenom projíždějí, případně kteří vysoce rizikovou oblastí bez zastavení projeli. Tato úleva platí také pro takzvaný malý pohraniční styk, kdy pobyt v Německu nepřesáhne 24 hodin, případně kdy cesta z Německa do vysoce rizikové oblasti je kratší než 24 hodin.

Pro návštěvu dětí či rodičů je pak možné uplatnit výjimku pro pobyt trvající až 72 hodin. Formulář a karanténa se netýká ani pendlerů, kteří do Německa dojíždějí za prací či studiem. Přesná pravidla pro vstup do Německa na svém webu zveřejnila mimo jiné česká ambasáda v Berlíně.