Několik tisíc řeckých učitelů a studentů demonstrovalo navzdory zákazu proti policii na univerzitách

V Aténách a Soluni vyšlo do ulic několik tisíc vysokoškolských studentů a učitelů, a to navzdory zákazu demonstrací, který vydala řecká policie s odkazem na epidemii covidu-19. Studenti a akademici protestovali proti vysokoškolské reformě, která počítá se zřízením policejního útvaru pro univerzity.

Protestů se zúčastnilo na tři tisíce osob v Aténách a dalších patnáct set osob v Soluni. „Ani jeden policajt na univerzitách,“ skandovali účastníci, kteří v drtivé většině případů měli nasazené roušky, napsala agentura AFP. Demonstranti žádali také obnovení prezenční výuky na školách. Solidaritu jim projevila Oxfordská univerzita.

Řecká policie vyhlásila do pondělí 1. února zákaz shromáždění se sto a více účastníky. Zákaz zdůvodnila ochranou „veřejného zdraví“ a epidemií covidu-19. Proti čtvrtečním demonstracím ale policisté nezasáhli. Opatření bylo kritizováno řeckou opozicí a částí tisku, jež se domnívá, že policie využila epidemii jen jako záminku pro omezení práva shromažďování.

Reforma připravená vládou konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise počítá se zřízením speciálního policejního útvaru, který by měl fungovat na vysokých školách. Přítomnost policie na univerzitní půdě je ale v Řecku velmi ožahavým tématem po krvavé represi studentského hnutí 17. listopadu 1973, při které zemřelo 44 lidí.

Uzávěra platí od listopadu

Vláda vyhlásila uzávěru v listopadu loňského roku. Příliš se neprojevila na počtu nových případů nákazy, vedla ale zřejmě k oslabení tlaku na nemocnice, uvedla agentura AP.

V evropském srovnání Řecko vykazuje jedny z nejlepších čísel. Zhruba jedenáctimilionová země zaznamenala ve středu přes osm set nových případů nákazy, což je podobné množství jako v předchozích dnech. Zhruba polovina nových případů připadá na čtyřmilionovou oblast Attiku, kam spadá i hlavní město Atény. Od začátku epidemie zemřelo zhruba pět tisíc sedm set lidí, u kterých se prokázala nemoc covid-19.