Casey Affleck je jako přízrak. Neminou ho jen pozorní diváci

Casey Affleck se ve Varech představil jako přízrak (zdroj: ČT24)

Pozornost se třetí den na filmovém festivalu v Karlových Varech vrací ke Caseymu Affleckovi, jednomu z úvodních hvězdných hostů. V programu představil svůj nový film, nezávislý Přízrak, v němž jako duch straší herečku Roony Mara. Diváci jej přijali poněkud vlažně, od čerstvého držitele Oscara měli možná trochu jiná očekávání.

Karlovarský festival zve své nejslavnější hosty obvykle mnoho měsíců nebo i let dopředu – stejné to bylo v případě talentovaného herce menších rolí Caseyho Afflecka. Svou účast nezrušil, i když se mezitím stal hvězdou své generace a držitelem Oscara za drama Místo u moře.

S prestižní soškou na poličce si Affleck mohl role vybírat. A překvapivě zvolil experimentální projekt s tajemnou, lyrickou atmosférou. Ve Varech představil film Přízrak režiséra Davida Loweryho, s nímž už před čtyřmi lety natočil titul Ain't Them Bodies Saints. Lowery ho tenkrát představil také ve Varech, přijet měl i Affleck, ale pracovní povinnosti mu to nedovolili.

Úvod k filmu Přízrak: Casey Affleck je druhý zleva, režisér David Lowery uprostřed
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Jak se hraje pod prostěradlem

„Scénář jsem napsal velmi rychle. Nepsal jsem pro nikoho konkrétního, ale jakmile byl hotový, zavolal jsem přímo Caseymu a Rooney. Řekl jsem jim, že v tom musejí hrát,“ uvedl režisér a scenárista Přízraku, že obsazení pro něj bylo jasné téměř od začátku.

Umělecký šéf festivalu Karel Och snímek označil za zážitek pro pozorné a náročnější diváky. Ti měli možnost se s tvůrci setkat a jejich záměry si nechat vyložit. „Bylo zajímavé hrát postavu, která je většinu času zahalená pod prostěradlem, snažit se i přesto přispět do jednotlivých scén, ať už s dialogem, nebo bez,“ přiznal Affleck.

Filmovou meditaci o lásce i éterickém geniu loci mohou návštěvníci festivalu vidět ještě dvakrát – 4. a 7. července.