Část Afghánců slaví konec okupace, část se strašlivě bojí, líčí velvyslanec

Události, komentáře: Afghánský velvyslanec (zdroj: ČT24)

Islamistům se podařilo přimět mnohé Afghánce k pohledu na Američany jako na okupanty, prohlásil v Událostech, komentářích afghánský velvyslanec v Česku Shahzad Aryobee s tím, že jiní se bojí o vzdělání a svobodu. Obvinil také sousední Pákistán z finanční i vojenské podpory Talibanu.

„Situace není dobrá. Lidé čelí velice nejisté budoucnosti,“ vylíčil diplomat atmosféru posledních dní v Afghánistánu.

Panují obavy o práva žen a jejich zapojení do společenského i ekonomického života. O osud ochránců lidských práv a novinářů. O docházku do škol. Scény hromadného útěku ukazují strašlivý strach Afghánců, vysvětluje Aryobee.

Na druhé straně mnoho lidí uvěřilo, že Američané zemi okupovali a bylo třeba proti nim bojovat. „Byla to nová fáze džihádu,“ myslí si velvyslanec a za kampaní vidí práci všech 23 teroristických skupin včetně al-Káidy.

Načasování

Taliban převzal kontrolu nad celým územím až na několik enkláv. Podle Aryobeeho využil špatného načasování Bidenova projevu oznamujícího datum stažení i samotného odchodu.

Hnutí slíbilo, že nebude provádět represe a omezovat život, ale zkušenost je zatím jiná, tvrdí ambasador. Nevěří, že islamisté sliby z mezinárodních fór splní, jako už mnohokrát.

Aryobee obvinil armádu sousedního Pákistánu, že Taliban podporuje: „Poskytuje mu součinnost, výcvik, financování, bezpečné působiště.“

Nyní je přesvědčen, že je třeba hlavně hledat rovnováhu a zamezit občanské válce.