Libušín otevře v pestrých barvách. Roubenou chatu dokončují dělníci

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech finišuje, zvenčí je objekt téměř hotový, řada prací je dokončená i v interiéru. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít letošní rok před letní návštěvnickou sezonou. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v březnu 2014. Muzeum poté rozhodlo o obnově objektu.

Zvenku už Libušín budí dojem, že brzy začne přijímat návštěvníky. Roubené stěny zdobí pestrá fasáda, nádvoří má vydlážděné atrium a nahrubo jsou dokončené i terénní úpravy před chatou. Uvnitř se ale s pracemi ještě finišuje.

I vnitřní stranu dřevěných stěn už ale zdobí barevné vzory, finální nátěry však ještě čekají na dokončení podlah a dalších stolařských prací, kvůli kterým se v chatě práší. Vyrábí se už i dřevěný nábytek. Obnova Libušína by měla skončit v dubnu, potom se začne řešit jeho kolaudace.

Požár chaty se vrací před soud

Stavba nového Libušína začala v létě 2017, stát by měla 100 milionů korun. Objekt bude mít mírně jiné barvy, vrátí se do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo stavby bude světlejší, změní se i odstíny barev, červená nebude tak výrazná jako dříve, dřívější bílá má lehce okrový nádech. Muzeum nedávno dokončilo také opravu fasády sousední Maměnky, které se rovněž vrátila původní barevnost.

Památkově chráněná chata Libušín vyhořela v noci z 2. na 3. března 2014. K případu se letos vrátí Okresní soud ve Vsetíně. Podle obžaloby způsobil požár muž, který v roce 2007 zanedbal opravu komína. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.