Barum Rally omezí dopravu ve Zlíně. Dotkne se i MHD a vlaků

Rychlostní zkouška v rámci 49. ročníku Barum Czech Rally omezí v pátek odpoledne a večer dopravu v centru Zlína. Ovlivní také městskou hromadnou dopravu i provoz na železnici. Kvůli uzavírce Gahurovy ulice připravila Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) náhradní trasy MHD, objízdná trasa povede přes Prštné. Osobní vlaky na trase Otrokovice–Zlín–Vizovice budou od 16 hodin nahrazeny autobusy, přestup bude ve stanici Zlín-Malenovice. Dopravy se dotkne i festival Vizovické Trnkobraní. Na obě akce budou dohlížet stovky policistů.

„Do stanice Zlín střed je možné pokračovat vlakem pouze v případě, že cestující budou sledovat rychlostní zkoušku. Ze stanice Zlín střed nelze nikam pokračovat,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Po skončení noční rychlostní zkoušky, na kterou se pravidelně chodí dívat tisíce lidí, budou vypraveny mimořádné vlaky.

Gahurova ulice v centru Zlína bude uzavřená od 16 hodin do půlnoci v úseku od zastávky MHD U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám. Motoristům i MHD bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Nebudou tak fungovat zastávky U Zámku a Čepkov. Informace o organizaci MHD jsou na stránkách DSZO.

Na železniční dopravu bude mít vliv i hojně navštěvovaný festival Vizovické Trnkobraní, který se v pátek a sobotu koná ve Vizovicích. „Pro návštěvníky festivalu v pátek 16. srpna zavedou České dráhy na objednávku organizátora festivalu zvláštní vlaky v úseku Zlín-Dlouhá – Vizovice,“ upřesmila Rajnochová.

Na rychlá auta i koncerty dohlédnou stovky policistů

Na rally i vizovický festival tradičně míří tisíce lidí. Letos se navíc obě akce konají ve stejném termínu. Kvůli rally budou nasazeny téměř čtyři stovky policistů. K dispozici budou mít vrtulník, využívat jej budou hlavně ke koordinaci dopravy a odhalování závažných dopravních přestupků nebo sledování odstavných parkovišť.

„Kromě dopravních policistů jsou do opatření zařazeni i policisté služby pořádkové, cizinecké, ale také kriminální policie,“ popsala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Festival Vizovické Trnkobraní se bude konat v pátek a sobotu. „Desítky policistů z obvodních oddělení, dopravní policisté, kriminalisté a policisté z oddělení služební hipologie budou v pohotovosti od pátečních ranních hodin až do neděle večer,“ dodala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté budou dohlížet na pořádek v ulicích města, procházet stanovými městečky i kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu.