Skupina okolo podnikatele Vaškůje dostala mírnější trest. Na daních stát připravili o skoro 160 milionů

Zlínský soud zmírnil tresty skupině kolem podnikatele Vaškůje (zdroj: ČT24)

Krajský soud ve Zlíně zmírnil tresty za daňové úniky při obchodech s leteckým petrolejem. Skupině okolo podnikatele Romana Vaškůje uložil podmínku a upustil od souhrnných trestů. Podle obžaloby obchodovala s leteckým petrolejem, který je osvobozený od spotřební daně. Obvinění ho ale míchali s naftou a následně prodávali čerpacím stanicím. Státu tak vznikla škoda na daních ve výši 157 milionů korun.

Vaškůje už dříve zlínský krajský soud poslal na devět let do vězení, následně ale rozsudek zrušil olomoucký vrchní soud. Podle něj byl verdikt předčasný a nejasný, nevypořádal se také s pochybnostmi ohledně odposlechů. Olomoucký soudce také řekl, že není jasné, zda policie odposlechy získala zákonným způsobem. Obžalovaní byli i Radomír Vybíral a Stanislav Nedbálek.

Teď uložil zlínský soud Nedbálkovi trest v délce tři roky s podmíněným odkladem na pět let, u Vybírala a Vaškůje soud upustil od souhrnného trestu a další trest jim vzhledem k dřívějším odsouzením za jiné daňové delikty neuložil.

Rozsudek ale ještě není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si vzali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. Pondělního líčení se zúčastnil pouze Nedbálek, Vaškůj s Vybíralem se z něj omluvili.

Soud uznal všechny tři obžalované vinnými, podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové vinu potvrdila řada důkazů. Soud však zmírnil tresty také kvůli tomu, že trestná činnost se stala před 14 lety a řízení se vede již řadu let. U Vaškůje lékaři podle Šperlichové potvrdili vážné onemocnění.

V květnu 2009 byl Vaškůj odsouzen na 7,5 roku za jiné daňové úniky při obchodování s palivy, z vězení byl v roce 2012 podmíněně propuštěn. Pokud by mu zlínský soud uložil souhrnný trest na osm let, přidal by mu tak jen půl roku. Zvyšování trestu je podle Šperlichové nadbytečné a neplní úlohu trestu, původní trest je podle ní dostačující.

Krácení daně mělo probíhat v průběhu roku 2004 ve spojitosti se společností Discovery Travel, která provozovala leteckou linku z Kunovic u Uherského Hradiště do Prahy. Akciová společnost fungovala pouze šest měsíců od června roku 2004 do ledna 2005, poté skončila v konkurzu. Podle Vaškůje se Discovery Travel měla stát jednou z nejsilnějších regionálních leteckých společností v Evropě.

Skupina okolo podnikatele nakupovala letecký petrolej, který měl být použitý jako palivo pro leteckou přepravu a díky tomu osvobozený od placení daně z minerálních olejů. Z více než 18 milionů litrů ale mělo jít do letadel jen asi 2 a půl milionu litrů. Zbylých 15 a půl milionu litrů pak měli ve stáčírnách míchat s naftou a směs prodávat čerpacím stanicím. 

Vaškůj nečelí obvinění z daňových úniků spojených s pohonnými hmotami poprvé. Kvůli podvodům z let 1994 a 1995 byl odsouzen na sedm a půl roku ve vězení, z výkonu trestu byl následně podmínečně propuštěn. Státu tehdy kvůli nezaplaceným daním způsobil škodu ve výši půl miliardy korun.

Na Romana Vaškůje už soud dvakrát vydal evropský zatykač, dvakrát totiž nenastoupil do vězení. Kontroverzní podnikatel je spojený i s korupční aférou zlínského hejtmana Jiřího Čunka, ve které měl ovlivňovat korunní svědkyni. Stíhání Vaškůje i Čunka však bylo v této kauze zastaveno.