Pacient zemřel po běžné operaci žlučníku. Soud za to potvrdil trest pro primáře šumperské nemocnice

Ročním trestem s dvouletým podmíněným odkladem potrestal Olomoucký krajský soud někdejšího primáře šumperské nemocnice Vladimíra Štěpána za smrt pacienta. Na dva roky mu také zakázal působit ve funkci. Štěpán s vinou nesouhlasil, jeho odvolání ale soud ve čtvrtek zamítl, rozsudek je pravomocný. Za usmrcení z nedbalosti byl potrestán podmínkou také další lékař z nemocnice Tomáš Řezáč, verdikt šumperského okresního soudu však přijal a jeho rozsudek tak nabyl již dříve právní moci. Podle rozsudku muž zemřel po běžné operaci žlučníku kvůli jejich nedbalosti.

„Trest je symbolický, je ukládán na samé spodní hranici trestní sazby. Zákaz činnosti byl uložen pouze pro výkon funkce primáře, shovívavost soudu spočívá v tom, že nebyl zákaz rozšířen i na činnost obžalovaného,“ uvedla soudkyně Markéta Langerová.

Dvaačtyřicetiletý muž se v nemocnici v Šumperku podrobil operaci žlučníku v listopadu 2017. Po několika hodinách se ale objevily vážné komplikace, pacient krvácel do dutiny břišní a měl neměřitelný tlak.

V ten den měl službu lékař Řezáč, nařídil ultrazvuk břicha, který tekutinu potvrdil. Lékař chtěl muže ještě v noci znovu operovat, zorganizoval operační sál a vše konzultoval s primářem chirurgického oddělení Vladimírem Štěpánem. Primář však operaci neschválil a doporučil léčbu konzervativní cestou, svůj názor potvrdil i při druhém telefonátu.

Lékaři operovali až ráno, to už ale bylo pozdě

Pacient podle obžaloby nebyl poté dostatečně monitorován, nebyl přeložen na jednotku intenzivní péče. Revizní operace byla provedena až následující den ráno, následky krvácení však už byly příliš závažné. Muž o den později zemřel.

Jako příčinu smrti znalci stanovili velkou ztrátu krve v důsledku předchozí laparoskopické operace. Pokud by podle nich lékaři adekvátně zareagovali, byla by jeho šance na přežití téměř stoprocentní. Podle rozsudku lékaři neposkytli pacientovi v ohrožení života neodkladnou pomoc, kterou jeho stav potřeboval.

Štěpán: Jen jsem radil mladšímu kolegovi

Podle obhájce neměl lékař o případu dostatečné množství informací, v době události navíc nebyl v nemocnici. „Ve zdravotnickém zařízení byl v tu dobu zcela kompetentní personál, nespadalo to do pracovní doby primáře a v té době nedržel ani pracovní pohotovost. Nebyl také za doktora Řezáře odpovědný,“ uvedl obhájce. „Provinil jsem se tím, že jsem vzal telefon a snažil se poradit na základě informací, které jsem dostal, mladšímu kolegovi,“ tvrdil Štěpán.

Podle soudu však naopak primář měl veškeré potřebné informace o stavu pacienta a za této situace dal pokyn neoperovat. „Byly jednoznačně prokázány dva telefonáty, během kterých obžalovaný jako primář chirurgického oddělení dával nikoli doporučení, ale pokyny ošetřujícímu lékaři. Tímto způsobem se zapojil do rozhodovacího procesu v léčebném postupu. Nešlo o konzultaci, ale o direktivní pokyn, tedy příkaz, zákaz,“ uvedla soudkyně.

Soudu přihlížela i rodina zemřelého a emotivně komentovala dění v jednací síni. „Můj bratr umřel kvůli rozhodnutí pana Štěpána. Deset hodin ho nechali vykrvácet, deset hodin ho tam nechali ležet na lůžku. Jeho rozhodnutí a jeho ego zabilo mého bratra,“ uvedla žena.

Podobný případ pochybení péče lékařů v Olomouckém kraji řešil soud také na konci listopadu, kdy definitivně potvrdil vinu dvojice chirurgů přerovské nemocnice obžalovaných ze smrti čtyřiašedesátiletého pacienta. Muž zemřel před třemi a půl lety pár dní po plánované operaci břišní kýly. Lékaři Stanislav Kalabus a Richard Polzer dostali za usmrcení z nedbalosti rovněž roční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Zákaz činnosti jim však soud nenařídil.