Do brněnské zoo přibylo mládě pandy červené. Chovatelé na něj čekali roky

První mládě pandy červené se narodilo v brněnské zoo. Na svět přišlo už na konci května, matka ho chovatelům a návštěvníkům ukázala teprve v těchto dnech. Zoologická zahrada chová pandy už od roku 2013.

Mládě se narodilo na konci května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali. Přestože jde o první mládě samice, při péči o potomka si vedla na výbornou.

První veterinární prohlídku má za sebou mládě až v posledních dnech. Kromě klasických procedur, jako je podání látek na odčervení, očkování a aplikace čipu, chovatelé zjistili, že se jedná o samečka.

Křest proběhne v půlce září

Přestože zoologická zahrada chová pandy už sedm let, jde o první mládě. „Skoro by se chtělo říct, že jsme se konečně dočkali. Nejprve jsme neměli povolení koordinátora k odchovu, když jsme ho dostali a těšili se na přírůstek, tehdejší samice Pandora bohužel uhynula na agresivní formu rakoviny,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Chovatelé tak hledali další pandu, která na Mniší horu dorazila loňské září z Polska. „Po všech těchto peripetiích a nepříjemných událostech máme nesmírnou radost, že se malému samci zatím vede dobře,“ dodal Hovorka. Křest mláděte proběhne 19. září během Mezinárodního dne pand červených. Jeho jméno vyberou lidé na sociálních sítích a webu zoo.

Panda červená se vyskytuje v Himalájích a horských lesích Nepálu, Indie, Myanmaru, Bhútánu a Číny. Výborně šplhá, proto jí lze zahlédnout zejména v korunách stromů. Ze stromů slézá hlavou dolů, což je pro zvíře její velikosti dost neobvyklé. Dožívají se až 14 let. Nejvíce jsou ohroženy ztrátou životního prostředí a lovem pro kožešinu.