V Brně uvedou Kunderovu první divadelní hru. Za svolení se u autora přimlouvala i jeho žena

Národní divadlo Brno zveřejnilo své plány na novou sezonu. Hned čtyři hry nabídne v české premiéře, největší událostí činoherní sezony ale zřejmě bude uvedení hry staré skoro šedesát let. Divadlu se podařilo přesvědčit Milana Kunderu, aby dal svolení k nastudování dramatu Majitelé klíčů. To se na českých jevištích objevilo naposledy v roce 1966.

Bylo to první drama, které Milan Kundera napsal, a hned vzbudilo bouřlivý ohlas. Nejen v Československu, ale i v zahraničí. I proto za ně Kundera dostal Státní cenu Klementa Gottwalda.

„Pro mou generaci to byl naprostý zázrak. V době, kdy všechno bylo totálně zideologizované, najednou Milan Kundera oslněný Diderotem vystavěl klasický příběh, který je založený na sérii překvapení a který je apokryfem. Bourá staré představy o hrdinství, protože hrdina způsobí ve hře vraždu, ale přitom zůstává hrdina,“ přibližuje dramatik Karel Hvížďala.

V roce 1962 hru uvedlo hned několik československých divadel. V Brně to bylo divadlo Bratří Mrštíků, dnes Městské divadlo Brno. Nejvýznamnější inscenací Majitelů klíčů byla ale ta v pražském Národním divadle v režii Otomara Krejči.

Hvězdné obsazení Kunderových Majitelů klíčů
Zdroj: ČT24

„Už jenom nahlédnutím do programu vidíme, že herecké obsazení bylo opravdu hvězdné. Ústřední dvojici mladých manželů ztvárnili Marie Tomášová a Luděk Munzar, rodiče manželky Blanka Waleská a Miloš Nedbal,“ vyjmenovala vedoucí Divadelního archivu Národního divadla Josefina Panenková.

„Inscenace pana Krejči byla úžasná, architekt Svoboda scénu postavil na dvě pojízdné části, a přitom se hrálo na obou. Některé dialogy nečekaně navazovaly z jedné podesty na tu druhou,“ popisuje Hvížďala.

Kundera považoval hru za opožděnou školní práci

I přes úspěchy, které hra sklízela, ji Milan Kundera vyřadil ze svého díla a označil ji za velmi opožděnou školní práci. Až teď, po 54 letech, ji povolil uvést Národnímu divadlu Brno.

„S Milanem Kunderou jsem se setkal před dvěma lety v Paříži, strávili jsme spolu dvě odpoledne, potom jsme si vyměňovali e-maily. Velkou podporou nám byla Věra Kunderová, která tu hru miluje a která se ho snažila přesvědčit, aby zákaz už konečně zrušil, aby Majitelé klíčů mohli znovu projít zkouškou jevištěm a ukázat, že to je skutečně kvalitní text, který má šanci žít i v 21. století,“ svěřil se ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Díky této malé výhře brněnského divadla tak bude možné znovu vidět na českých jevištích všechny tři Kunderovy hry. Vedle Majitelů klíčů se aktuálně hraje v Klicperově divadle Ptákovina a Městské divadlo Brno má stále v repertoáru inscenaci Jakub a jeho pán.