Není kosočtverec jako kosočtverec. Kundera povolil další Ptákovinu

Klicperovo divadlo uvádí Kunderovu Ptákovinu (zdroj: ČT24)

Na konci šedesátých let napsal Milan Kundera Ptákovinu – hra byla kritikou tehdejšího komunistického režimu v Československu. Od prosince je novinkou na programu Klicperova divadla. Královéhradecká scéna je teprve druhým divadlem, které po revoluci získalo od autora povolení Ptákovinu uvést.

Původní Ptákovina měla premiéru v roce 1969, po srpnové okupaci. Hrála se v pražském Divadle Na zábradlí s Milošem Kopeckým, ale také v Liberci, Ostravě a Brně. Ovšem jen pár měsíců, než ji dostihl zákaz. 

Sám Kundera hru glosoval slovy, „že je to komedie do té míry nevážná, že je to víc než komedie“, tedy ptákovina. Jenže ptákovina v Kunderově dramatu je zásadní. Kosočtverec namalovaný na školní tabuli totiž rozjede mašinérii vyšetřování, udávání a vydírání. 

Kvůli této zápletce nebyla hra, na rozdíl třeba od inscenace Jakub a jeho pán, nikdy nastudována ve Francii, kam autor v sedmdesátých letech emigroval. Kosočtverec francouzské publikum vnímá jen jako geometrický tvar, jiný význam v něm nevidí. 

Herci a tvůrci inscenace Ptákovina v Klicperově divadle
Zdroj: Patrik Borecký/Klicperovo divadlo

Kosočtverec je přitom ve hře důležitým symbolem. Ptákovina není jen příběhem o nesvobodě, ale i o podlézání, špiclování a zbabělosti. „Připouštíme malé lži, které ještě nejsou lžemi, pak střední lží a pak velké lži, ale tvrdíme, že jsou pravda – a najednou nevíme, kde je sever,“ obává se režisér Vladimír Morávek. O nové uvedení Ptákoviny v Hradci Králové požádal Kundera přímo jeho, na přípravě prý spolupracovali po mailech a esemeskách. 

Ptákovina je důležitá i po padesáti letech

Inscenátoři nepochybují, že hra osloví i současného diváka. „Dál fungují principy manipulace s davem i konkrétními lidmi, aby jedinec dosáhl svého prospěchu,“ zmiňuje jedno z přetrvávajícíh témat herec Jiří Zapletal. „I kvůli nesvobodě, která se k nám nenápadně znovu vkrádá, získává hra na aktuálnosti,“ nepochybuje jeho herecký kolega Petr Jeništa. 

Hercova slova dokládá také nastudování Ptákoviny v pražském Činoherním klubu. Tato scéna dosud byla jediná, která s Kunderovým svolením mohla hru po roce 1989 uvádět. S velkým úspěchem ji hrála jedenáct let, v derniéře letos v listopadu. Nová inscenace v Klicperově divadle je tak vlastně pokračováním Ptákoviny na tuzemských jevištích.