Než ji stihli opravit, sesunula se k zemi. V centru Znojma se zřítila zeď

Zeď v centru Znojma, kterou chtělo vedení města sanovat, se v pondělí sesunula i s částí chodníku. Její pád nikoho neohrozil, protože od loňska byl vstup do této části zakázaný. Radní se teď snaží co nejrychleji najít firmu, která zeď opraví.

Zákaz vstupu v části starého města platí už od loňska. Tehdy vedení Znojma chodník v části Staré město uzavřelo kvůli havarijnímu stavu zdi pod ním. Teď práci na opravě zkomplikoval její sesuv.

Vedení města přitom chtělo zeď sanovat už loni na podzim. „Z toho důvodu, že se nacházíme v městské památkové rezervaci, musí práce schválit i památková péče. To se bohužel nestihlo. Potom už odborníci v zimních měsících sanovat nedoporučili,“ řekla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Na opravu sesunuté zdi teď město hledá novou firmu
Zdroj: ČT24

Práce proto naplánovali na letošní jaro. Kvůli pádu zdi i s částí chodníku museli ale původní výběrové řízení zrušit. Teď hledají radní novou firmu, která by s opravou měla začít během jara. „Do té doby, než bude vybrán nový zhotovitel těch prací, tak tu zeď zapřeme, aby už dále se nesesunula,“ uvedla Pastrňáková.

Zeď loni odkryla demolice rodinného domu, který před ní stál. Připomíná ho už jen rohová část, která z něj zůstala. Město sanuje různé zdi a svahy, především v historickém centru, které je památkově chráněné. Ročně na to vynaloží miliony korun.