Kavárna i nová zastávka. Na Mendlově náměstí v Brně vznikl nový park

Na Mendlově náměstí vznikl nový park (zdroj: ČT24)

Pro obyvatele i návštěvníky Mendlova náměstí otevřela městská část Brno-střed nový park. Kromě zeleně je v místě i kontejnerová kavárna a veřejné bezbariérové toalety, které zde dosud chyběly. Jde o první krok k plánované rozsáhlé přestavbě náměstí.

Nový park s duby, okrasnými třešněmi a další zelení má ochlazovat rozpálený prostor náměstí. Přibyly zde také nové lavičky, dlažba a upravený trávník. Mendlovo náměstí přitom patřilo dlouhou dobu mezi nejzanedbanější místa v Brně.

„Tato plocha byla dlouhodobě neudržovaná. Naším zájmem bylo zrekultivovat prostor tak, aby vznikl park, který bude sloužit veřejné vybavenosti, obyvatelům, ale i přestupujícím“ řekl radní Brna-střed pro výstavbu a územní rozvoj Petr Bořecký (ANO).

Na náměstí totiž pracovníci vybudovali i novou zastávku hromadné dopravy, kterou obsluhují autobusy. Pod pergolou, osázenou chmelem, aby připomínala přilehlý pivovar, vyrostla i kontejnerová kavárna. „Bude tady relaxační zóna, kde si člověk bude moci sednout, dát si kafe a možná i na tom rušném Mendlově náměstí chvilku pobýt,“ dodal Bořecký.

Parkem ale obnova prostoru náměstí nekončí. Město plánuje další úpravy, architektonická soutěž už je vypsaná. Díky ní se rozhodne, jakou podobu by Mendlovo náměstí mohlo získat.