Staroměstskou radnici čeká po 30 letech oprava. Místo orloje bude videomapping

Staroměstskou radnici s orlojem čeká oprava (zdroj: ČT24)

Staroměstská radnice s orlojem se po více než třiceti letech dočká kompletní rekonstrukce. Opravy za 48 milionů korun začnou v únoru a potrvají do června příštího roku.

V rámci rekonstrukce radnice se opravy dočká i orloj. Jeho základ se od středověku nezměnil a některé původní součástky jsou dodnes funkční. „Musí se celý rozebrat, do posledního dílu se odveze. Budou se dělat některé úpravy, například se sem vrátí původní pohon se závažími, lanovými bubny a natahovacími koly,“ popisuje hlavní pražský orlojník Petr Skála.

Z kamenné věže, která je neodmyslitelnou dominantou Prahy, zmizí tato technická památka na několik měsíců. Mezitím orloj nahradí projekce, takzvaný videomapping. Stane se tak ale až v poslední fázi oprav – na konci letošního roku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Opravou projde fasáda, střecha i nasvícení

V úvodu rekonstrukce se začne opravovat Staroměstská věž. Ochoz s výhledem na město, který navštíví ročně přes půl milionu lidí, se tak na více než šest měsíců uzavře pro veřejnost.

Jde o nejrozsáhlejší opravu Staroměstské radnice za posledních třicet let. Renovovat se budou fasády, střecha i vlhkem poškozené dřevěné krovy. Restaurátoři také vymění kamenné prvky a nový bude i spodní kruh na orloji – kalendárium. „Bude se rekonstruovat i zábradlí, které bude formou vysokých tyčí,“ dodává mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ochoz bude mít také nové nasvícení. V další fázi přijde řada na arkýř věžní kaple. Stavební firma tady bude muset vyřešit narušenou statiku. Za druhé světové války byl výklenek zdemolován a následky si tato část kaple nese dodnes.

„Arkýř po válce opravili z původních kamenů, které se tady nachází. V současné době má bohužel porušenou statiku – vidíme to na zdi, kde máme praskliny, které se táhnou po celé délce zdi až dolů na podlahu,“ říká Hofman.

Zdemolované novogotické východní křídlo radnice, ve kterém shořel i rozsáhlý městský archiv, se na rozdíl od kaple zachránit nepodařilo. Obnoveno už nikdy nebylo. Ve 20. století bylo sice vypsáno několik architektonických soutěží na dostavbu radnice, všechny ale skončily buď bez vítězů nebo se nerealizovaly.

Staroměstská radnice a pomník mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí
Zdroj: ČTK