Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Domov pro seniory Hvězda přišel o registraci (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.

Domov, který funguje dvacet pět let, přišel o registraci kvůli 3,5milionovému dluhu správě sociálního zabezpečení. „ Krajský úřad na základě kontroly o bezdlužnosti, která je podmínkou pro registraci každého poskytovatele sociálních služeb, vydal rozhodnutí o jejím zrušení,“ řekla náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová (Piráti).

Hvězdu kontrolovaly i další instituce. Server Seznam Zprávy v červnu napsal, že podle svědků byla v domově špína, poukazoval také na zanedbávání péče, málo jídla a krádeže. Kalivodová to označila za lži, kritiku považovala za odvetu problémových zaměstnanců či rodinných příslušníků. V polovině června zahájili ve Hvězdě kontrolu inspektoři ministerstva práce a sociálních věcí a zjistili chyby.

Kontrolu provedli v domově také hygienici, finanční úřad, pojišťovny a Zlínský kraj. „Z dalších dvaadvaceti kontrol, které tu proběhly, se tady zatím žádný trestný čin neobjevil, ani žádné pochybení v odborné péči,“ prohlásila ředitelka domova.

Volná místa v domovech pro seniory nejsou

Najít volná místa pro seniory z Hvězdy nebude jednoduché, ve Zlínském kraji je v sedmdesáti sedmi domovech různého typu 3819 lůžek, volná místa prakticky nejsou, čekací doba je šest až dvanáct měsíců. „Kdyby nestačila kapacita, oslovíme ostatní neziskové organizace. My už máme předběžně domluveno s ostatními kraji, že bychom umístění hledali i tam. Ale pro nás bude primární, aby zůstali co nejblíž rodině,“ ujistila Ančincová.

„Nabalíme klientům batůžky a odvezeme je na magistrát města Zlín, protože ti lidé mají někde trvalé bydliště a u nás jim končí smlouva k 31. prosinci,“ poznamenala ředitelka domova Kalivodová.

Hvězda poskytuje sociální služby a zdravotní péči, provozuje středisko hospicové péče, domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Klienty jsou senioři, lidé s duševním či chronickým onemocněním i zdravotním postižením.

Vedení domova se chce obrátit na soud

Dluh Hvězdy ve výši 3,5 milionu byl podle Kalivodové starý několik let, Hvězda měla splátkový kalendář a chtěla k likvidaci dluhu využít oddlužovací akce Milostivé léto. Dluh byl podle ní zaplacený, než přišla kontrola kraje. Hvězda má také čtrnáct hospicových lůžek, kterých se zrušení registrace netýká, a provozovat je bude dále.

Vedení domova chce ještě rozhodnutí o konci zvrátit. Na ministerstvo poslalo žádost o přezkum, navíc rozhodnutí úřadů hodlá napadnout u soudu. Na výsledek ale hejtmanství čekat nebude. Na přípravu stěhování má necelé dva měsíce a výběr nového bydliště mu musí každý senior odsouhlasit.

Podle dostupných informací je Hvězda jediným ústavem na jihovýchodní Moravě, kterému úřady za posledních deset let odebraly registraci. Inspekce v zařízeních provádí ministerstvo práce a sociálních věcí. V roce 2021 absolvovali inspektoři téměř sto kontrol. Víc než u čtvrtiny provozovatelů sociálních služeb nenašli žádné pochybení, šestašedesáti dalším uložili odstranit nedostatky a v jedenácti zařízeních zjistili porušení zákona. V takových případech pak inspektoři zahajují správní řízení a výsledkem může být pokuta. Před dvěma lety uložili sankce víc než za devadesát tisíc korun.