Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.

Při rozkrývání Březinovy kauzy vyšlo najevo, že členové skupiny měli dopředu informace například o chystaných celních kontrolách. Případ se týká let 2004 až 2012, a to především produkce nezdaněného lihu společnosti Morávia-Chem a nelegálního podnikání na ni navázaných lihovarů a likérek. 

Celníci podle obžaloby pomáhali skupině kolem Březiny krátit spotřební daň z lihu a její podporou se přímo podíleli na mnohamiliardové škodě. Za ohrožení utajované informace, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině jim hrozí až 16 let vězení. Obžalovaní celníci byli zproštěni výkonu služby.

V případu figuroval i další celník, kterému za napomáhání trestné činnosti lihové mafie kolem Radka Březiny uložil letos v dubnu zlínský krajský soud čtyři roky vězení. Na deset let bývalému celníkovi také zakázal činnost příslušníka bezpečnostních sborů a uložil mu peněžitý trest 400 tisíc korun. Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou muž uzavřel se státním zástupcem. Jednapadesátiletý muž měl status spolupracujícího obviněného.

Březina s Kováříkem navrhovali zastavení trestního stíhání

Soudu se v pondělí zúčastnilo všech pět obžalovaných, Březinu a Kováříka přivedla vězeňská služba. Předseda senátu Pavel Dvorský v úvodu uvedl, že Březina s Kováříkem navrhli zastavení trestního stíhání.

Březina se odkazoval na nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který zastavil jeho stíhání už v předchozí kauze ovlivňování svědků, za kterou mu byl původní třináctiletý trest nepravomocně zvýšen na čtrnáct let a devět měsíců. Podle vrchního soudu bylo o těchto skutcích už pravomocně rozhodnuto. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž však proti tomu podal dovolání. „Soud k tomu uvádí, že k rozhodnutí pro zastavení trestního stíhání nepřistoupil,“ uvedl v pondělí Dvorský.

Soud se bude případem opět zabývat ve čtvrtek, Ťavodová by se měla vyjádřit k obžalobě a vypovídat by měl Minařík. Jeho obhájkyně Jana Rejžková v pondělí řekla, že její klient nesouhlasí s obžalobou, podle ní je vykonstruovaná. V případu by měla vypovídat více než stovka svědků, měl by pokračovat i v příštím roce. Do července je nařízeno dalších šest jednání.

Hlavní větev lihové kauzy zahrnuje období let 1998 až 2013, kdy skupina podle žalobců obchodovala přibližně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu. Způsobený únik na daních Vrchní soud v Olomouci už dříve vyčíslil na více než 5,6 miliardy korun.