Přibývá kauz, které končí dohodou o vině a trestu, žalobci čekají další růst

Po loňské novele trestního zákoníku a řádu vzrostl počet trestních řízení, která končí dohodou o vině a trestu. Řekl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V roce 2020 bylo takových dohod zhruba 250 a Zeman očekává další růst. Pro žalobce jsou dohody náročnější v přípravném řízení, ale poté šetří čas, který by jinak justice musela věnovat běžnému procesu s dokazováním.

Novela platí od 1. října 2020. Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze nově uzavřít u všech trestných činů, včetně zvlášť závažných zločinů. Z dohod uzavíraných v posledním čtvrtletí loňského roku v oblasti zvlášť závažné kriminality se jich nejvíce týkalo drogových deliktů, následovaly loupeže, zneužití pravomoci a další trestné činy.

„Vidím pozitivní trend, doufám, že trend se promítne dál a že v letošním roce bude zase násobně víc dohod o vině a trestu,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zatím jde stále jen o zlomek z desítek tisíc trestních řízení.

Nadále platí, že dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených. „Mně osobně se ještě nestalo, že by soud sjednanou dohodu neakceptoval,“ uvedl Vít Legerský z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Legerský věří, že v budoucnu skončí dohodou až nižší desítky procent trestních řízení. Potenciál je vysoký také u závažné trestné činnosti. Obžalovaný může dohodou hodně získat, míní Legerský. Dohoda není možná v situaci, kdy obžalovaný vinu popírá, například tvrdí, že na místě činu vůbec nebyl.

Po novele lze dohodu uzavřít i po zahájení hlavního líčení. Někdy se to děje z iniciativy soudu. Po vzoru Slovenska novela rovněž zavedla takzvané prohlášení viny. Obžalovaný tak může před soudem prohlásit, že je vinen spácháním skutku uvedeného v obžalobě a že souhlasí s právní kvalifikací. Pokud soud takové prohlášení přijme, nebude už muset provádět související dokazování.