Jemnice nechce drůbežárnu. Zemědělec doufá, že i přes výsledek referenda chov rozjede

Události v regionech: Jemnice nesouhlasí s drůbežárnou (zdroj: ČT24)

S rozšiřováním velkokapacitního chovu drůbeže nesouhlasí řada obyvatel na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Třeba v Písečném ale obec záměr zatím podpořila. Podnikatel se chce vrátit s chovem drůbeže i do Jemnice, kde ho lidé odmítli v referendu.

V rámci svých hospodářství má Josef Kolář pole, chová krávy, prasata i kuřata. „Kdo má pocit, že se v České republice chovají kuřata nějak jinak, nedejbože hůř než ve světě, tak se mýlí,“ nastínil.

Podnikat chtěl zemědělec také za Jemnicí na Vysočině, plánoval i masokombinát, ale neuspěl. „Občané Jemnice si prosadili limity do územního plánu, na základě kterých si nepřejí žádné velkokapacitní zemědělské areály,“ uvedl zastupitel Jemnice Karel Stober (nestr.).

Místní se obávají zápachu, výkalů i nedostatku vody. Podle Koláře je ale způsob jeho hospodaření „výsostně nejekologičtější“. V referendu místní nakonec odhlasovali, že masokombinát ani haly s kuřaty za městem nechtějí. Očekávají změnu územního plánu. „Aby tady nebyly výkrmny nebo zemědělské areály větší než jeden hektar,“ přiblížil Stober. 

V případě neúspěchu bude drůbežárna možná stát v Písečném

Výsledek jemnického referenda nezpochybňuje ani starosta Pavel Nevrkla (ODS). „Teď se snažíme jednat s investorem, jestli je to po omezení kapacity ekonomicky lukrativní,“ řekl. Zhruba za měsíc podle něj bude jasnější, jaké bude mít projekt parametry.

Drůbežárna by mohla stát také u Písečného. Obec je zatím vůči podnikateli vstřícná, i když i z jejího okolí se ozývají hlasy proti. „Projednávali jsme schválení záměru, který jsme schválili, a případnou změnu územního plánu,“ uvedl starosta Písečného Petr Bouška (nestr.).

Zemědělec Kolář ale stále čeká na vývoj v Jemnici, kde se nevzdává. „Já se tam vrátím, my jsme zemědělci. My běháme na dlouhou trať,“ dodal.