Porucha horkovodu z Opatovic přerušila dodávky tepla. Elektrárna chce na běžný provoz přejít v noci

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Záložní zdroje by měly do večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, řekla mluvčí společnosti Hana Počtová. Na standardní provoz chce elektrárna přejít v noci. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích, do nemocnic, škol i podniků. Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě.

„Vloni jsme tlakovou zkoušku nedělali, protože jsme dělali dostatečné revize a opravy na většině rozvodů. Je to 320 kilometrů rozvodů, takže i když se snažíme vše renovovat a opravovat, může se nějaký problém vyskytnout. Nemyslím si ale, že i kdyby se tlaková zkouška dělala, že by se to projevilo,“ uvedla Počtová.

Na hlavních napáječích, které vedou do Hradce Králové a Pardubic, technici časně ráno objevili netěsnosti. Elektrárna zjistila tři poškození. Největší je u Hrobic na Pardubicku, další u mimoúrovňové křižovatky u Opatovic a třetí u rozvodného uzlu v Pardubicích.

„V potrubí o průměru 700 milimetrů je velká díra,“ řekl ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler k poruše u Opatovic. Městská firma teplem kupovaným z EOP zásobuje asi 24 tisíc domácností.

V noci by měla elektrárna fungovat v standardním režimu

V Hradci Králové, Chrudimi i Pardubicích funguje záložní zdroj. Podle Počtové by neměli zákazníci poznat, že dodávky tepla z Opatovic nefungují. Na standardní provoz by chtěla elektrárna přejít v noci. 

„Během noci se všichni, kteří jsou nyní na záložních zdrojích, budou přepínat opět na standardní provoz z elektrárny. Žádné další odstávky během letošní topné sezony nebudou,“ uvedla Počtová. Elektrárna chce nechat provést expertizu příčin havárie a vyčíslení škod, případné další opravy rozvodné sítě by se uskutečnily až v létě. 

Vytápění záložními zdroji není úplně stoprocentní náhrada, jako když je zdrojem přímo elektrárna, ale co se týká tepelného komfortu, mělo by to být dostačující, uvedla mluvčí.

Mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová k havárii horkovodu (zdroj: ČT24)

Příčina havárie zatím není jasná. „Nyní je nejdůležitější, aby naši technici obnovili dodávky tepelné energie, až potom budeme zjišťovat příčinu,“ řekla Počtová.

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD) uvedl, že ho pracovníci Elektrárny Opatovice ujistili, že činí maximum k tomu, aby byla celá soustava v co nejkratší možné době opět uvedena do provozu. „Technici elektrárny již lokalizovali všechny netěsnosti a pracují na odstranění závad,“ uvedl Netolický.

Z vlastních zdrojů

Přerušení dodávek už podle redaktora ČT Vlastimila Weinera pocítila Fakultní nemocnice Hradec Králové. Její ředitel Aleš Herman dopoledne uvedl, že zařízení proto ze 60 procent obnovilo dodávky aktivací vlastních záložních zdrojů. „Zhruba od 7:30 je teplo pro areál nemocnice zajišťováno z tohoto zdroje,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Na nemocnice v Pardubicích a Chrudimi nemá přerušení dodávek tepla větší dopad. Obě disponují náhradními zdroji, kotly a vyvíječi páry, které již byly spuštěny. V Chrudimské nemocnici nahradí zdroj teplo z Opatovic zcela, v Pardubické by bylo pro plnou náhradu nutné odstavit prádelnu.

Kvůli havárii horkovodu je zavřený plavecký areál v Pardubicích a čeká na obnovení dodávek tepla a teplé vody. Zavřely také plavecký areál a aquacentrum v Hradci Králové.

Teplá voda v Hradci Králové od dopoledne neteče, radiátory dopoledne postupně vychladly. Elektrárny Opatovice tam začaly v poledne dodávat teplo ze záložního zdroje v areálu strojíren ZVU. „Ve zhruba 12:30 jsme měli teplo v asi pětině soustavy. V celé soustavě bychom mohli mít teplo asi ve 14:30,“ odhadl Seidler.

Záložní zdroj v ZVU tvoří dva kotle na plyn o celkovém výkonu 90 megawattů. „Záloha není dimenzována na plné nahrazení výkonu dodávky tepla z EOP. Při současných teplotách kolem nuly by ale měla zabezpečit dostatečné nahřátí soustavy, kterou nyní oživujeme,“ řekl Seidler. Přednost bude podle něj mít dodávka tepla do radiátorů před dodávkou tepla pro ohřev teplé vody.

Informace o aktuální situaci mohou lidé sledovat na webu Elektráren Opatovice.

Na horkovodu Elektrárny Opatovice je havárie (zdroj: ČT24)

Záložní plynové zdroje mají EOP v Hradci Králové v areálu ZVU a u předávací stanice tepla v hradecké čtvrti Farářství. Firma je vybudovala po velké havárii opatovické elektrárny v listopadu 2002, při níž zřícená střecha kotelny naráz vyřadila všech šest kotlů. Havárie se tehdy téměř na dva týdny dotkla zhruba dvou set tisíc lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci. Nejkritičtější situace s teplem byla v Hradci Králové, kde nebyl žádný záložní zdroj.