Obyvatelé domů navázaných na brněnskou firmu Ing-Czech se bojí, že přijdou o bydlení

Dopady kauzy Pískovna (zdroj: ČT)

Obyvatelé brněnských bytových domů, na které byl navázaný Peter Flimmel a jeho firma Ing-Czech, mají obavy z vystěhování nebo z nadcházející zimy v rozestavěné a nedokončené budově.  Policie v kauze brněnské pískovny a privatizace městských bytů obvinila sedm lidí a dvě firmy, jednou z nich je právě Ing-Czech.

Firma rekonstruovala například bytový dům ve Slepé ulici, dělníci už tam ale dva měsíce nepracují.  „Dokončit jsou potřeba veškeré sanace sklepa, omítky, které jsou otlučené, vlhne nám dům,“ popsal obyvatel Jan Hruška. Kvůli nedokončeným úpravám budovy se zpozdily i práce na opravě jeho vlastního bytu.

Spolu s dalšími obyvateli domu se firmu snažil kontaktovat a docílit vypovězení smlouvy. Zatím marně. „Kdyby nám firma nebo alespoň zástupce majitele vypověděl smlouvu, mohli bychom si najít jiného dodavatele, který nám zhotoví práce,“ řekl Hruška. Firma Ing-Czech na dotazy České televize odpověděla mailem.

Ze strany právního zástupce Ing. Flimmela bylo komunikováno se zástupci bytového domu ve věci ukončení předmětné smlouvy, když dle mých informací se nyní čeká na zpracování zjišťovacího protokolu. (…) Všechny kroky je nutno v tuto chvíli realizovat i s ohledem na povinnosti z úpadkové situace vyplývající.
Vyjádření Ing-Czech s.r.o. pro ČT

„Samotné podání insolvenčního návrhu z hlediska společnosti nic nemění. Ta má jednatele a může jednat a není důvod, aby se jednatel družstevníkům vyhýbal. Družstevníci by měli zvážit všechny možnosti, zda se od té smlouvy nedá nějak odstoupit, nebo ji nějak zrušit,“ vysvětlil advokát Zdeněk Joukl.

Nájem chodil vybírat osobně v hotovosti

Problémům čelí i obyvatelé domu v Trávníčkově ulici, kde je obviněný Peter Flimmel místopředsedou bytového družstva. Nájem tam chodil vybírat osobně v hotovosti, po začátku policejního vyšetřování ho už ale nikdo neviděl. Namísto něj pro nájem údajně dochází jeho žena. „Netušíme, co bude, dokonce jsme měli obavy, abychom o ty byty kvůli panu Flimmelovi nepřišli,“ řekla obyvatelka domu Věra Hakenová.

„I v případě, že by se dům stal výnosem z trestné činnosti, nehrozí nějaký radikální postup. Případné vyklizení, které jsem ale nikdy v životě neviděl, by bylo minimálně v řádu měsíců,“ ujistil advokát Joukl.

Společnost Ing-Czech má podle insolvenčního návrhu 121 věřitelů se závazky v celkové výši víc než 48 milionů korun.