Padla obžaloba na podezřelého z vraždy otce, bratra a sestry. Hrozí mu výjimečný trest

Krajské státní zastupitelství v Brně podalo obžalobu na muže, který podle něj ubodal svého otce, bratra a sestru v obci na Prostějovsku. České televizi informaci potvrdil mluvčí brněnských žalobců Hynek Olma. Vraždy si obžalovaný podle policie dopředu naplánoval. Vzhledem k závažnosti činu muži hrozí až výjimečný trest. Kriminalisté se domnívají, že motivem byly neshody v rodině.

„V předmětné věci byla ke Krajskému soudu v Brně podána obžaloba,“ potvrdil mluvčí Olma. Policie muže obvinila v půlce října ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Nyní mu hrozí až výjimečný trest.

K vraždám došlo 29. dubna letošního roku v rodinném domě v Kostelci na Hané. Jeho sourozencům bylo teprve 23 a 21 let. „Nejmladší sedmnáctiletou sestru neměl v úmyslu zabít, a proto ji kolem poledne po příchodu ze školy uzamkl na toaletě, aby nemohla přivolat pomoc,“ uvedla policie na svém webu pár dní po činu.

Policie: Plánovaný, nelítostný a brutální útok

Podle policie byl útok dopředu naplánovaný. „Promyslel způsob provedení činu, včetně místa a doby spáchání, vycházel z denního harmonogramu jednotlivých členů rodiny. Stejně jako to, jaké zbraně použije pro usmrcení obětí. Nejednalo se tedy o spontánní reakci v afektu,“ vychází z policejní zprávy.

Kriminalisté byli podle mluvčího olomoucké krajské policie Jana Lisického šokovaní z brutality a surovosti činu. „Ani já sám jsem se za celou svou kariéru s takto brutálním promyšleným agresivním útokem asi nesetkal. Především jsem se nesetkal s takovou mírou lstivosti, zuřivosti a zběsilosti, se kterou pachatel na své nejbližší příbuzné útočil,“ řekl Lisický.

S obětí doma sám

K útoku podle policie použil pachatel vojenské nože s čepelemi o délce přibližně 20 centimetrů. Nejprve zaútočil na svého bratra, když spolu byli doma sami. „Uchopil do každé ruky nůž a bez varování na něj zaútočil: zasadil mu minimálně 40 bodných ran. Útok byl veden s obrovskou zuřivostí a zběsilostí, mířil hlavně na krk oběti,“ sdělil již dříve mluvčí Lisický.

Poté dle obžaloby ubodal i svou sestru. Jako poslední čekal na otce, až se vrátí domů z práce. Ten se mu pokoušel utéct, obžalovaný ho ale údajně pronásledoval ven a zavraždil ho před domem.

Muž se k činu doznal. Hned po poslední vraždě odešel do pokoje čekat na policii. Tu zavolal čtrnáctiletý chlapec, který se pokoušel pobodaného staršího muže zachránit.

Motivem podle policie byly neshody v rodině. Obžalovaný měl před policií vypovědět, že se rozhodl svou rodinu potrestat za to, jak se k němu chovala.