Provozovatel jindřichohradecké úzkokolejky jde do úpadku. Soud reorganizaci zamítl

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, je v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích, reorganizaci zamítl. Soud má pochybnosti o pravdivosti údajů, které firma uvedla ohledně své finanční situace. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma JHMD nasadila od pondělí místo vlaků autobusy. Vypršela jí platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, dlužila přes 160 milionů korun.

„Za situaci, kdy již nyní nemůže reálně provozovat podstatnou část své činnosti, nese plnou odpovědnost sama dlužnice (JHMD). Nic na tom nemění ani její následná sdělení ohledně náhradní autobusové dopravy, které naopak vzbuzují pochybnosti o pravdivosti údajů týkajících se finanční situace dlužnice, když na jednu stranu uvádí nedostatek disponibilních finančních prostředků (včetně úhrady mezd zaměstnancům) a na straně druhé je schopna obratem zajistit dopravní obslužnost autobusy,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová.

Soudkyně českobudějovického krajského soudu také sdělila, že nelze s jistotou říci, že firma poctivě uvedla soudu všechny své věřitele.

Kraj Vysočina tvrdí, že postupuje podle smlouvy

Soud zahájil 7. září s JHMD insolvenční řízení. Firma měla ke konci června 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina nedostatečně kompenzuje prokazatelnou ztrátu, nehradí odpisy za vozidla, nebo neplatí poplatek za použití dopravní cesty.

Kraj Vysočina podle radního Martina Hyského (ČSSD) ve sporu s firmou postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží. Kvůli problémům JHMD kraj chystá novou autobusovou linku.

Jindřichohradecké místní dráhy, které mají asi osmdesát zaměstnanců, nevyplatily v září mzdy, protože jim chybí peníze. Minulý týden jim nefungoval web. Společnost má reorganizační plán, který přijala nadpoloviční většina věřitelů, řekl už dříve předseda správní rady JHMD Boris Čajánek.